Mégsem termelheti ki az olaj-lobbi Alaszkát

Az amerikai szenátus szerdán csekély többséggel elvetette azt a republikánus javaslatot, hogy Alaszkában kezdjék meg az ottani - az országban legnagyobbnak számító - érintetlen kőolajlelőhely föltárását.

Az alaszkai fúrások megkezAz amerikai szenátus útját állta az alaszkai kőolaj-kitermelést engedélyező javaslatnakdésének támogatói néggyel kevesebb szavazatot szereztek az elképzelés keresztülviteléhez szükséges 60 voksnál.

Az Alaszka északi partjai mentén elnyúló lelőhely 10 milliárd hordónyi fekete aranyat rejthet.

A demokrata szenátorok és néhány mérsékelt republikánus arra hivatkozva ellenezte a kitermelés megkezdését, hogy meg kell őrizni a fagyos, de vadakban gazdag vidék természeti jellegét. A terület többek között jegesmedvék és vándorsólymok élőhelye. A feltárás mellett érvelők szerint viszont a kitermelés megindításával meg lehetne állítani az amerikai kőolajtermelés volumenének csökkenését.

A republikánusok a - 453 milliárd dollárra rúgó - jövő évi védelmi költségvetésbe ágyazták be javaslatukat, abban reménykedve, hogy az így könnyebben átmegy a szenátuson. Demokrata szenátorok ezért nem mulasztották el a tervezetet jegyző Ted Stevens alaszkai republikánus szenátor szemére vetni azt, hogy a védelmi költségvetési tervezet az alaszkai fúrások ügyének túsza lett. A védelmi költségvetést egyébként - amelynek értelmében 50 milliárd dollár áll rendelkezésre az iraki és az afganisztáni amerikai katonai műveletekre, és 29 milliárd dollár a Katrina hurrikán áldozatainak megsegítésére - Harry Reid, a demokrata szenátorok vezető alakja szerint a szenátus gyorsan elfogadhatja, mihelyst kiemelik belőle az alaszkai kőolajlelőhelyek kiaknázásának tervét.

Az alaszkai fúrások ügyét legközelebb valószínűleg jövő tavasszal tűzik napirendre - közölte az amerikai szenátus energiaügyi bizottságát vezető Pete Domenici egyik közeli munkatársa.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.