Rendező: Magyarország

Dacára annak, hogy múlt hét végi az örömteli hír, csak kedden osztotta meg a távirati irodával Pécsi Gábor, a magyar szövetség technikai igazgatója: az UIPM római kongresszusának döntése értelmében 2008-ban hazánk rendezheti a világbajnokságot. Magyarország eredetileg a 2009-es vb-re jelentkezett - már csak azért is, hogy tartsa a rendezési ütemet: 1969 óta tízévente voltunk házigazdák -, végül Klaus Schormann elnök kérésére elvállalta az egy esztendővel korábbi lebonyolítást.

Császári Attila, a magyar szövetség elnöke egyrészt örült a döntésnek, másrészt - aggodalmaskodó kérdésünkre válaszolva - biztos abban, hogy az olimpia évében is rangos világbajnokságot lehet rendezni. Már csak azért is - nyomatékosította -, mert a budapesti vb lesz az utolsó válogató az olimpiára: az első három helyezett automatikus ötkarikás részvevő.

A nemzetközi szövetség elnöke két dolgot forszíroz: egyrészt szeretné, ha vetésforgószerűen minden földrészen rendeznének világbajnokságot, másrészt jónak tartaná, ha a korábban már jól teljesítő városok kapnának szerepet. Például Budapest, amely olyan jól bonyolította le az 1999-es eseményt, hogy a sikernek köszönhetően emelték fel a sydneyi olimpián induló öttusázók létszámát tizenhatról huszonnégyre. Egy hasonlóan emlékezetes világbajnokság Peking előtt újabb jó pontot szerezne a sportágnak, amely egy ideje a műsoron maradásért küzd. A magyar szövetség elnöksége októberi ülésén döntött úgy, hogy a 2008-as világbajnokság rendezési jogát pályázza meg, ehhez képest rekordgyorsasággal nyert. A pontos dátumról még nem született döntés; annyi bizonyos, hogy a vb-t legkevesebb három hónappal az olimpia előtt kell lebonyolítani. A pekingi ötkarikás esemény augusztus elején kezdődik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.