Cukorkaosztogatással vádolják Blairt

Szégyenletes módon született meg ez a költségvetés. Cukorkaosztogatás volt avégett, hogy megfeleljen az egyes tagállamok igényeinek. Hol volt itt szó Európáról? - esett neki Tony Blairnek tegnap Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának képviseletében. A brit kormányfő, az Európai Tanács leköszönő elnöke a múlt heti EU-csúcsról jött beszámolni Brüsszelbe. - Tudom, hogy a parlament szempontjából önök nagyobb büdzsét szerettek volna. De ez volt a legjobb, amit elérhettünk - mentegetőzött Blair.

Mivel a szocialisták mellett a másik nagy EP-frakció, a konzervatívokat tömörítő néppárti képviselőcsoport vezetője, Hans-Gert Pöttering is kritikusan nyilatkozott a tagállamok által elfogadott 2007-2013-as keretköltségvetésről, világossá vált, hogy a januártól kezdődő osztrák soros elnökségre nehéz munka vár. Az ő időszakuk alatt kellene tető alá hozni az intézményközi megállapodást - márpedig az EP és az EU-tanács költségvetési főösszege között több mint százmilliárd eurós űr tátong. Az EP igen kritikus a büdzsé szerkezetét, belső arányait illetően is, de a továbblépés érdekében elfogadja azt minimális tárgyalási alapként.

Fazakas Szabolcs (MSZP) - aki az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságának elnökeként vett részt a Blairrel folytatott megbeszélésen - hangsúlyozta, hogy az új tagországok számára alapvető fontosságú tanácsi javaslat megfelelő alap a további tárgyalásokra, a felzárkózás szempontjából alapvetően fontos tervezési biztonságot jelent. - A brit EU-elnökség olyan technikai jellegű könnyítéseket is kilátásba helyezett, amelyek megkönnyítik az uniós pénzek eredményesebb felhasználását - mondta Fazakas.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.