Forradalomra és szabadságharcra mozgósít Kerényi

A Változás 2006 celldömölki rendezvényen Kerényi Imre arra szólított fel: a Fidesz választási kampányához csatlakozó önkéntesek alakítsanak hadsereget. A polgári kör-vezetőként is ismertté vált színházrendező szerint Magyarországon szabadságharc van, amit a jobboldalnak meg kell nyernie. Ha mégsem sikerül, forradalmat csinálunk - vetítette előre Kerényi.

A Klubrádió Kontra című műsora tegnap részleteket közölt a Változás 2006 november 21-i rendezvényéről, ahol Kerényi szabadságharcra és forradalomra buzdította a jobboldalt. Kerényit a Fidesz kampányfőnöke, Rogán Antal, nem sokkal ezt megelőzően a párt Változás 2006 csapatához tartozóként mutatta be.

A korábban polgári körös happeningjeivel, majd teátrálisan radikális hírTV-s műsoraival is feltűnő Kerényi Imre a jobboldalon a jelek szerint számon tartott személyiség. Május 27-én a budai Várban tartott polgári körös rendezvényen a Klubrádió összegzése szerint azt mondta: a baloldal eredendő bűne, hogy ráront saját nemzetére, aztán önmagára és közben elvész a haza. Alig két hónappal később, a nagyobbik ellenzéki párt elnöke Tusnádfürdőn megismételte a Kerényi Imre által mondottakat.

A november 21-i celldömölki rendezvényen Kerényi forradalomról beszél. Abban az összefüggésben, hogy "ha ők győznek, forradalmat csinálunk". Két héttel később, december
3-án Orbán Viktor a Fiatalok a változásért fidelitasos rendezvényen az MTI tudósítása szerint már így beszél: "Én érzem a puskapor szagát, érzem, hogy mi van a levegőben, és higgyétek el, nagy dolgok vannak készülőben."

A celldömölki rendezvényen elhangzottakból a Klubrádió idézett:

"Nem biztos, hogy azonnal sikerül a kétharmad, a stratégiában azt kell tudnunk, hogy ez a cél, és 8-12 éves periódusban nekünk kell uralkodni ebben az országban. Magyarországot az elmúlt ezer évben elkormányoztuk, az elmúlt száz évben történt egy pár hiba. Hatalomra jutott a baloldal, de a lényeg az, hogy mindenki tegye a magáét. Szeretnénk ezt az országot kitakarítani... Azt gondolom, hogy a szabadságharcot csak közösen tudjuk megvívni. A politikai ellenfeleink közül a fórum-baloldal, aminek semmi köze a baloldalisághoz, nevezzük őket volt komcsiknak vagy nómenklatúrának, nem hisz semmiben - a pénzben igen. Pragmatisták, materialisták, fogalmuk sincs, hogy az ember mit érez. Megszerezték az országot. Többször is. És meg akarják tartani. Ők az ellenfelünk. A másik ellenfelünk az SZDSZ. Megtámadták magát a nemzetet.

... Párizsban égnek az autók! És ez egy döntő jel!... Az, hogy szeretem a hazámat, az nulla. Az, hogy jó hazafi vagyok, az nulla. Most cselekedni kell. Aki szereti a hazáját, lépjen be a polgári körök hadseregébe. Az a cél, hogy 8-12 éves periódusban nekünk kell uralkodni. Nekünk, a történelem uralkodó országának vissza kell szerezni a hatalmat. Ha ők győznek, forradalmat kell csinálni... A Fidesz nem tud nyerni. Nincs pénze. Mi tudunk nyerni! Mi be tudjuk hozni a Fideszt! Mi potenciális harcosok vagyunk. Rogán fogja vezetni az egészet."

Az MSZP alelnöke, Újhelyi István szerint a fentiek szerint Orbán Viktor nem véletlenül érezte a puskapor szagát. A százezres sereg toborzása, a militáns hangvétel feltéteti a kérdést: 2006-ban Orbán Viktor puskagolyóra cseréli Kövér László kötelét? Az MSZP ehhez a hangvételhez nem lesz partner Újhelyi szerint, mert ők csak értékeket és programokat hajlandók ütköztetni.

Kerényi Imre
Kerényi Imre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.