Bíróság védte meg Darwin evoluciós elméletét Amerikában

Alkotmányellenesnek nyilvánította egy amerikai szövetségi bíró kedden az intelligens tervezés elnevezésű teremtéselmélet oktatását az állami iskolákban, a darwini evolúciós tan elleni csatározások legújabb fejleményeként.

A harrisburgi (Pennsylvania) szövetségi bíró úgy határozott, hogy Dover iskolakerületében kizárólag a darwini evolúciós elmélet tanítható a biológia órán, az intelligens tervezésre, mint attól eltérő alternatív tudományos nézetre való bármiféle utalás nélkül.

Az iskolaszékben a vallási konzervatívoknak sikerül keresztülvinniük, hogy az evolúciót olyan tanként tüntessék be, amely nem bizonyított és ezért ismertessék a tanulókkal a vitatott, de hívei által tudományosnak nevezett rivális elméletet is, amely szerint a világ és az élet olyan bonyolult és összetett, hogy az egy magasabb rendű hatalom tudatos tervezését feltételezi.

Nyolc család azonban panaszt nyújtott be a bíróságon a darwinizmust tagadó kreacionizmus tudományos köntösbe bújtatott újabb változatának tanítása ellen. A kreacionizmusnak, mint a darwinizmus vallási kritikájának az állami iskolákban való oktatását az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság 1987-ben már betiltotta, az állam és az egyház elválasztásának alkotmányos elvére hivatkozva.

A bibliai teremtés könyvét szó szerint értelmező kreacionizmussal szemben az intelligens tervezés nem tagadja a Föld négymilliárd éves fejlődéstörténetét, de azt hirdeti, hogy a természet bonyolultsága csak magasabb rendű hatalom tervezésével magyarázható meg.

Az intelligens tervezés híveinek száma az utóbbi időben gyarapodásnak indult főleg a vidéki Amerikában, és sok helyütt mérlegelik beemelését az oktatási anyagok közé. A vitának tápot adott George Bush amerikai elnök is azzal az augusztusi nyilatkozatával, amely szerint a sokszínűség jegyében az evolúció mellett az intelligens tervezést is meg kellene ismertetni a tanulókkal.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.