Schwarzenegger megsértődött Grazra

Megfosztotta Graz városát a Schwarzenegger név bármiféle további használatától Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, és közölte: elvárja, hogy az év végéig távolítsák el a nevét a városi stadionról.

A stájer főváros melletti Thalban született Schwarzenegger faxon közölte Siegfried Nagl grazi polgármesterrel a döntését. Bejelentette még, hogy visszaküldi azt a gyűrűt, amelyet 1999-ben kapott a városvezetéstől az iránta érzett tisztelet megnyilvánulásaként.

Az osztrák-amerikai állampolgárságú Schwarzenegger azt követően értesítette döntéséről a grazi városvezetést, hogy a helyi szociáldemokrata, zöld- és kommunista képviselők a múlt héten indítványozták: változtassák meg a grazi Arnold Schwarzenegger stadion nevét, miután a kaliforniai kormányzó nem adott kegyelmet egy halálraítéltnek, akit így kivégeztek. Schwarzenegger úgy fogalmazott: Ettől a pillanattól megfosztom Önöket attól a jogtól, hogy a nevemet a továbbiakban a Libenauer-stadionnal kapcsolatban felhasználják. Hozzáfűzte, hogy döntésével további izgalmakat akar megspórolni Garz város felelős politikusainak. (A grazi stadion 1997 óta viseli Schwarzenegger nevét.)

Levelében a kormányzó emlékeztetett arra, hogy "a jogszerűen elítélt négyszeres gyilkos Stanley Williams kegyelmi kérvényét nagyon lelkiismeretes vizsgálatok után utasítottam el, akit országunk (az Egyesült Államok) törvényei szerint kivégeztek".

Schwarzenegger ugyanakkor leszögezte, hogy teljes szívével továbbra is grazi, stájerországi és osztrák fog maradni, és - amennyiben ideje megengedi - Grazba is szívesen ellátogat.

A város néppárti polgármestere sajnálatának adott hangot a kormányzó döntése miatt, és "fájdalmas vidéki butasággal" vádolta a stadion névváltoztatása mellett kardoskodó politikai pártokat. Bejelentette: kapcsolatba lép Schwarzeneggerrel, és tisztázza vele, hogy ugyan "a hivatalos Graz megosztott, de a lakosság többsége mögötte áll".  Annak a reményének adott hangot, hogy legalább az emlékgyűrű visszaadását meg tudja akadályozni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.