Parlamenti finálé: kedvezmények a babáktól a nyugdíjasokig

A McDonald's étteremlánc sikere abban rejlett, hogy marketingakcióival a gyerekeket célozta meg, ugyanis ők mindig hoznak magukkal szülőket, nagyszülőket. Ezt a stratégiát a Gyurcsány-kormány is beveti. Végül persze hamburger nélkül hiába minden. A tegnapi zárószavazással a parlament a babakötvénynek becézett életkezdési támogatás bevezetése mellett a nyugdíjakat is korrigálta egy ötéves program keretében.

Nyugdíj:

Úgy tűnik, vabankra kellett két évtizeden át nyugdíjba menni. Az állandóan változó szabályok miatt hiába robotolt ugyanannyi évet, vagy kapott azonos fizetést két ember - nyugdíjuk markánsan különbözhet. Ezt kívánja elsimítani a kormányzat a nyugdíjak korrekciós célú emelésével. Fokozatosan, öt év alatt, hisz egyszeri nyugdíjrendezésre nem futja.

2007-től az 1988 előtt nyugalomba vonult férfiak legkevesebb 3, a nők 5 százaléknyi emelésre számíthatnak. Ezt fejeli meg egy, a ledolgozott évek alapján járó pótlék. Huszonkilenc év szolgálati idő (a nőknél 27 év) fölött minden esztendőért fél százalék dukál, de legfeljebb plusz 10 százalék. Így például egy 35 éves szolgálati viszonyt felmutató férfit összesen 6 százaléknyi korrekciós emelés illet. 2008 januárjától azok pénztárcája "vastagszik", akik 1991 januárja és 1996 decembere között "tették le a lantot". Az ő saját jogú nyugellátásuk - mindkét nemben - 4 százalékkal kúszik feljebb. Ezt itt is évalapú juttatás egészíti ki. 2009. január 1-jétől az 1988. január és 1990. december között nyugdíjba vonulók saját jogú ellátását 2, az 1992. január és 1999. december között nyugdíjazottakét 4 százalékkal emelik meg, ahogy az 1997. január és 1998. december között visszavonulók "időskori apanázsát" is ennyivel.

Ami a nem saját jogú ellátást illeti, az özvegyi és a szülői nyugdíjat menetből, tehát 2006 januárjától 10, 2007 januárjától pedig mintegy újabb 9 százalékkal emelné meg a kormány. Mindezt az éves "rendes" nyugdíjemelésen (2006-ban 2,3 százalék) felül.

Babakötvény:

Átment tegnap a zárószavazáson a babakötvény is. Ha kacsalábon forgó palotára nem is, az egyetemi tanulmányok finanszírozására futja majd a fiatalok új életkezdési támogatásából. A babakötvénynek becézett támogatási rendszer 2006 januárjától 40 ezer költségvetési forintot helyez letétbe minden újszülött nevére - amit vagy a szülő választotta pénzintézet, vagy a Magyar Államkincstár kezel. Az összeget a gyerek 7., illetve 14. életévében 42-42 ezer forinttal pótolja ki az állam, de már csak a rászorulók számára. A bankbetét egy speciális állampapír hozamához kötve fial - évente mintegy 7 százalékot. Így, ha egy fillérrel sem gyarapítják az állam által letett összeget, 18 éves korban 350 ezer forintot lehet felvenni. Ezt a summát csak felsőfokú tanulmányokra, lakhatási problémák megoldására, vállalkozás elindítására lehet költeni. A számlán jóval több pénz is összegyűlhet, a szülők, rokonok és mások ugyanis legfeljebb évi 120 ezer forinttal növelhetik a startszámla betétjét, és az önkormányzatok is hozzátehetik a magukét.

Egészségügy - tisztítandó lapok:

Jövőre a tegnap elfogadott törvénymódosítás szerint megkezdődik az egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzése. A betegek nyár elejétől tájékoztató számlát kapnak a kezelés áráról. Biztosítás nélkül 2007-től már csak pénz ellenében lehet igénybe venni az orvosi kezelések döntő többségét. A jogszabályok szerint ennek ma is így kellene lennie, de megfelelő nyilvántartás nélkül a szabály alkalmazhatatlan. A kormányzat fizeti a jövőben a nyugdíjasok vagy a munkanélküliek biztosítását. Az ellátásra jogosultak köréből kiesők közé tartozhatnak elvileg az illegális munkavállalók, a járulékot nem fizető kis-, illetve kényszervállalkozók. Aki megtehette volna, ám eddig nem fizetett, annak legalább fél éve van, hogy rendezze jogviszonyát. Az önhibájukon kívül fizetésképtelenek, például a munkanélküli-ellátásból kikerült, de állás nélkül maradók a helyhatóságtól kaphatnak igazolást arról, hogy az egészségügyi szolgáltatásra szociális helyzetük miatt jogosultak.

A jövőben ismét az állam tartozik kártérítési felelősséggel a védőoltások szövődményeiért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.