Amerikai túszt végeztek ki iraki terroristák

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közel álló, Iraki Iszlám Hadsereg nevű fegyveres csoport hétfőn internetes üzenetben megerősítette egy Irakban foglyul ejtett amerikai vállalkozó kivégzését.

A szervezet már december 8-án bejelentette a három nappal korábban elrabolt, Irakban biztonsági tanácsadóként tevékenykedő Ronald Allen Schulz kivégzését, miután az amerikai kormány nem teljesítette az egyebek közt minden iraki fogoly szabadon bocsátására és iraki családok kárpótlására vonatkozó követeléseiket.

A német tússzal együtt iraki sofőrje is kiszabadult

Az emberrablók az elhurcolt, majd három hét fogság után elengedett német régésznő,  Susanne Osthoff sofőrjét, Haled as-Simanit is szabadon engedték -  közölték hétfőn reggel német televíziós állomások. A külügyminisztérium azonban nem tudta megmondani, hogy a kísérő hol tartózkodik. Osthoff a bagdadi német nagykövetségen van, s jó egészségnek örvend. Osthoffot és kísérőjét jó három héttel ezelőtt rabolták el máig ismeretlen személyek, állítólag Észak-Irakban, de a Bild című nagypéldányszámú lap szerint Bagdadban őrizték őket, s erről mind a közvetítők, mind a hatóságok tudtak. A lap úgy értesült, hogy Osthoffot vasárnap a kora délutáni órákban engedték szabadon. Osthoff régésznő ugyan, de az utóbbi időkben jószolgálati tevékenységet is végzett. Áttért az iszlám hitre, arabul tud, sokat  mozgott az országban. A Focus müncheni hírmagazin legújabb számában arról írt, hogy az emberrablók eleinte kémkedéssel gyanúsították Osthoffot.

A Németországban élő családtagok óriási megkönnyebbüléssel fogadták a szabadulásról szóló hírt, de Osthoff testvére, Robert vasárnap késő este az egyik televíziós állomásnak úgy nyilatkozott, hogy még nem tudtak beszélni Susannével. Hétfőn reggel német  televíziós állomások azt is sugalmazták, hogy Osthoff továbbra is Irakban marad. Az emberrablók az ARD televízió állomáshoz eljuttatott videofelvételen azt követelték három héttel ezelőtt, hogy  Németország a túszok életének fejében hagyjon fel a jelenlegi iraki rendszer támogatásával. Szaddám Huszein rendszerének megdöntése óta több mint 200  külföldit és ezer irakit raboltak a közép-keleti országban, Osthoff volt közöttük az első német.

Merényletek Bagdadban

Két merényletben hatan meghaltak Bagdadban a hétfő délelőtti órákban, de a fő célpontok megmenekültek. Az első támadás célpontja a főváros egyik déli negyedének rendőrfőnöke volt: Iszkán kerületben gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel, amikor az ezredes konvoja elhaladt mellette. Két ember meghalt, heten megsebesültek, köztük a rendőrfőnök is. Pár perccel később Bagdad nyugati felében a város alkormányzóját  érte támadás, amikor munkahelyére igyekezett: fegyveresek tüzet nyitottak a politikus gépkocsisorára. Ekkor négy ember vesztette életét, köztük az alkormányzó három testőre. A politikus megsebesült.
Bagdadban és egész Irakban csütörtöktől három napon át viszonylagos nyugalom volt a parlamenti választások miatt felvonultatott erős készültségnek köszönhetően, de vasárnap már legalább 16-an vesztették életüket merényletekben. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.