A Tubes és az új sírkamrák

Szombat délelőtt csaknem száz pécsi tiltakozott a Tubes-hegy csúcsára tervezett NATO-lokátor építése ellen. A hét végi demonstrációt Borhidi Attila, a Pécsi Tudományegyetem botanikus tanára, a Fidesz egyik parlamenti képviselőjelöltje szervezte.

Borhidi a Tubes csúcsán álló János-kilátó tövében úgy fogalmazott: a lokátor miatt erdőirtásra lesz szükség, így sérül a hegy védett növényvilága. Úgy vélte: ha a létesítmény megépül, akkor Pécs katonai célponttá válik, ezért száz év múlva már a város nemcsak az ókeresztény, hanem az újkeresztény sírkamrákról is híres lesz majd.

A jelölt beszéde után a csúcson összegyűltek is szót kértek. Volt, aki azzal érvelt, hogy a radar által kibocsátott nem ionizáló sugarak ma még mérhetetlenek, így nem tudni, milyen hatással lesznek majd a közelben élőkre. Mások amiatt emelték fel szavukat, hogy a Tubes csúcsa katonai területté válik, így a turisták akkortól nem látogathatják ezt a közkedvelt kirándulóhelyet. Többen azt prognosztizálták, hogy pár év múlva már műholdakról óvják majd a légteret, s addig inkább mobil lokátorral kellene megoldani a légtér figyelését. Bocskai István, a HM szóvivője kérdésünkre elmondta: a radar nem veszélyezteti a közelben élők egészségét, s a létesítmény a közeljövőben nem váltható ki műholdas megfigyeléssel. Bocskai hozzátette: nem sérül a Tubes növényvilága, nem lesz szükség fakivágásra, ugyanis az 52 méter magas radar azon a bekerített, kéthektáros HM területen épül, ahol már most is áll egy 45 méteres katonai torony. Út jelenleg is vezet a katonai területhez, annak szélesítését sem tervezik.

A tiltakozók ennek ellenére azt ígérték, minden erővel meggátolják a Tubesen a lokátor megépítését.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.