Kutatói vélemény az EU-költségvetésről

Az EU-költségvetésből Magyarországra eső egymilliárdos többletnél sokkal fontosabb, hogy a brüsszeli kompromisszummal javultak az uniós pénzek felhasználására vonatkozó feltételek - mondta a Világgazdasági Kutatóintézet vezetője.

A következő fontos feladat a hatékony felhasználás hazai feltételeinek megteremtése - tette hozzá Inotai András.

"Mint mindenkor, fillérekért ment a harc. Ennél sokkal lényegesebbek a felhasználás feltételei" - mutatott rá a szakember.

A magyar költségvetést jelentősen tehermentesíti, hogy amíg eddig 100 forint fejlesztési pénzből 50-et adott az unió, addig a szombat hajnali megállapodás értelmében 85-öt fog - magyarázta Inotai András.

Az áfát eddig az uniós pénzekből nem lehetett kifizetni, tehát többletkiadás jelentkezett a költségvetésben. Ezután viszont az önkormányzatok esetében, amelyek az uniós pénzek nagy részét kapják, ezt az áfát az uniós támogatásból el lehet számolni.

A város-rehabilitációt eddig az EU nem támogatta, ezután viszont uniós pénzből lehet felújítani a lakótelepeket, városközpontokat. A közlekedés terén kedvező fejlemény, hogy a bekötő utakat is támogatja az EU.

"De mindez annyit ér, amennyit föl tudunk használni. A felhasználás uniós szabályai egyszerűbbé váltak. A következő fontos feladat most már itthon: arccal a hatékony felhasználás felé!" - hangsúlyozta Világgazdasági Kutatóintézet vezetője.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.