Fidesz: Magyarországnak gazdasági kudarc az EU-költségvetés

Varga Mihály országgyűlési képviselő, aFidesz alelnöke szerint az Európai Unió politikusainak politikai siker,Magyarország számára viszont gazdasági kudarc a szombat hajnalbanmegfogalmazódott új uniós költségvetési javaslat. A politikus aFidelitas Országos Választmányának szombati budapesti ülésénvéleményezte a büdzsét, hangsúlyozva, hogy az a luxemburgikonszenzushoz képest 800 millió eurót, vagyis 200 milliárd forintotvesz ki a magyar emberek zsebéből.

Varga Mihály elmondta, a Fideszrészben kárenyhítésként, részben - a körbetartozások és az áfavisszatartás miatt - veszélyben érezve mintegy 100 ezer munkahelyet,javasolja ötpontos munkahelygarancia törvényjavaslatának elfogadását.

Álláspontja szerint nehezebb lesz Magyarországfelzárkózása az unióhoz régebben csatlakozott 15-ök átlagszínvonalához,kevesebbet lehet az utak felújítására, autópálya-építésekre,munkahelyteremtő beruházásokra költeni.

A voltpénzügyminiszter azokat az uniós kijelentéseket, hogy a bővítéssel"hirtelen nagyon sokan lettünk az unióban", ami sok pénzbe kerül ésmindenkinek áldozatot kell hoznia, úgy értékelte: az új költségvetésitervezet tükrében a legnagyobb áldozatot Magyarországnak, illetvenemcsak Magyarországnak, hanem a Közép-kelet európai új tagországoknakkell hozniuk.

Varga Mihály csak azt minősítettepozitívan, hogy a támogatások utáni áfa-visszaigénylést végül islehetővé teszik, értékelése szerint ezt a többi ország harcolta ki -Magyarország számára is.

 Kozma József, az MSZP-frakció európai integrációs munkacsoportjának vezetője így reagált: "a Fidesz hiába festette az ördögöt a falra, sikerrel zárult az uniós költségvetési tárgyalás". A Fidesz először túlzott követelménytámasztással próbálkozott, de magára maradt Brüsszelben. Varga Mihály nem akar örülni az eredménynek, mert nincs bátorsága vállalni az ország közös sikerét. Ezért kiált kudarcot - vélekedett a nagyobbik kormánypárt szakpolitikusa.

"A szocialisták szerint a legolcsóbb és legtisztességtelenebb politikai taktika, ócsárolni, amit elértünk, megpróbálni elrontani a magyarok jogos örömét" - áll Kozma József közleményében.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.