Schüssel szerint a Marshall-segély dupláját kapják az új EU-tagok

A Marshall-segélynél jóval nagyobb támogatást kapnak az uniós költségvetésből az új EU-tagok - emelte ki az osztrák kancellár a 2007 és 2013 közötti időszakra elfogadott uniós költségvetésről adott első értékelésében.

Wolfgang Schüssel kifejtette, hogy a tavaly májusban csatlakozott országoknak folyósítandó támogatások összege kétszer olyan nagy, mint amekkorát a Marshall-segély biztosított a II. világháború után Nyugat-Európának. Úgy vélte, hogy Európa óriási fejlesztési tervvel rendelkezik a már nem 25, hanem 27 tagországra számított költségvetéssel.

A jobbközép, koalíciós kormány élén álló konzervatív politikus szerint a megegyezés azt mutatja, hogy az együttműködés a nehéz időkben is működni tud. Úgy fogalmazott: nem lenne fair, ha a brüsszeli találkozót a "zsugoriak csúcsértekezletének" minősítenék.

Az osztrák kancellár nem csak a soros brit EU-elnökséget dicsérte a megegyezés elérésének a jelentőségét méltatva, hanem az új német kancellár erőfeszítéseit is. Kiemelte, hogy Angela Merkel rendkívül fontos szerepet játszott a csúcsértekezleten, és véleménye szerint nagyon jól funkcionált Németország, Franciaország és Nagy-Britannia együttműködése.

Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter szombaton Bécsben ismertetett első értékelésében azt emelte ki, a költségvetés elfogadása fontos jelzés arra, hogy Európa döntésképes.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.