Megszületett a megállapodás az EU-keretköltségvetésről

Megállapodtak brüsszeli találkozójukszombati befejeztével az Európai Unió tagországainak állam- éskormányfői a szervezet 2007-2013 közötti keretköltségvetéséről: abüdzsé a végleges adatok szerint hét év alatt összesen 862,36 milliárdeuró lesz, és az uniós összjövedelem 1,045 százalékát teszi ki tavalyiárakon.

A maratonira nyúlt csúcsértekezlet után tartottsajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy értékelte, hogyMagyarország egészen nagy sikert ért el: sok tekintetben példátlanuleredményes magyar érdekérvényesítés eredménye az, hogy az első britjavaslatban szereplőnél egymilliárd euróval többet sikerül hazavinni, slényegesen jobb szabályok, feltételek mellett.

A múlt hét hétfőjén nyilvánosságra hozott első brit költségvetésijavaslatban 21,6 milliárd eurós felzárkóztatási támogatás szerepeltMagyarország számára a 2007-2013-as időszakra, az elfogadottköltségvetés viszont már 22,6 milliárd eurót tartalmaz.

Gyurcsányhozzátette: amiért jöttek, azt teljesítették. További nagy sikernekmondta a miniszterelnök, hogy a Magyarországnak jutó nettó unióstámogatás, azaz a befizetések és a támogatások közötti különbség ajelenlegi időszakhoz képest 2007-2013-ban 3,5-szeresére nő, éviátlagban 3,529 milliárd euró lesz, s Magyarország a felzárkóztatástcélzó, egy főre jutó támogatásoknál a 25 tagállam közül a másodikhelyre került.

A magyar kormányfő kiemelte azt is: eldőlt, hogyminden korábbi szabálytól eltérően a magyarországi felzárkóztatási célúfejlesztések nagyon nagy része, 85 százaléka európai uniós forrásbólfinanszírozható.

A tagállamok vezetői általában is az unió egészeszámára fontos sikerként, politikai jelzésként értékelték amegállapodást. Az ülést elnöklő Tony Blair brit miniszterelnök zárósajtótájékoztatóján úgy értékelte, az unió egyértelműen előre tudmozdulni a megállapodás révén. Jacques Chirac francia elnökhangoztatta, hogy újabb válsághelyzetet sikerült elkerülni. AngelaMerkel német kancellár külön méltatta, hogy a végső kompromisszumalapját egy német-francia javaslat képezte. José Manuel Durao Barroso,az Európai Bizottság elnöke pedig egyebek között azt hangoztatta, hogya büdzsé a szolidaritást példázza, márpedig enélkül nem lenne unió.

Blairkiemelte, hogy a jóváhagyott tervezet egyik fő célja az újonnanbelépett országok forrásainak növelése a gazdagabb tagországok anyagihozzájárulásával. Lehetőséget ad ugyanakkor a büdzsé arra, hogy az uniófontos reformokba kezdjen, modernebb szervezetté váljon - hangoztatta.A kompromisszum szerint az uniós kiadások és bevételek teljesrendszerét átvizsgálják, arról az Európai Bizottság 2008-2009-benjelentést készít, és a kormányfői tanács azt figyelembe véve készítielő a 2013 utáni költségvetést.

A Nagy-Britanniának járó uniósvisszatérítés 8 helyett 10,5 milliárd euróval csökken az eredetitervhez képest (jóllehet jelenlegi szintjéhez képest még mindignövekszik). Spanyolország 2 milliárd, Olaszország 1,9 milliárd euróvalnagyobb támogatást nyert a korábbi változathoz képest, de csökkent anettó egyenlege Németországnak, Ausztriának, Hollandiának ésSvédországnak is.

A 25 tagország állam- és kormányfői megegyeztek abban is, hogy Macedóniának tagjelölti státust biztosítanak.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.