Támadják a klónkirályt

Áll a bál a világ egyik legismertebb őssejtkutatója, a dél-koreai Huang Vu Szuk körül. A hazájában nemzeti hősként tisztelt kutató elismerte, hogy munkatársaitól származó petesejttel kísérletezett. A botrány nyomán visszavonta egy Science-ben megjelent tudományos cikkét. Úgy tűnik, a kutató adatokat is hamisított.

Vizsgálat indul a világ egyik leghíresebb őssejtkutatója, a dél-koreai Huang Vu Szuk ellen. Kísérleti eredmények meghamisításával, kozmetikázott fényképek publikálásával vádolják. Huang hétfőn jött ki az egyik szöuli kórházból, ahol idegkimerültséggel kezelték. Huang november végén ismerte be, s kért bocsánatot amiatt, hogy többek között két munkatársától származó petesejtekkel is kísérletezett.

Az ügy etikailag erősen vitatott tudományos körökben, mert annak kockázatát rejti magában, hogy a főnökök beosztottaikra nyomást gyakorolva jutnak kísérleti anyaghoz. A tekintélyelvű dél-koreai társadalomban ez a helyzet gyakran előfordul, bár ez esetben az érintett kutatónők cáfolták, hogy felsőbb utasításra adtak volna petesejtet.

A botrány nyomán Huang novemberben lemondott a dél-koreai kormány 43 millió dolláros támogatásával létrejött Őssejtvilágközpont (World Stem Cell Hub) igazgatói posztjáról. Nem sokáig vezette az intézményt, hiszen azt egy hónappal korábban nyitották meg.

Huang és csoportja tavaly a világon elsőként klónozott emberi embriót, és abból új szövet előállításához szükséges őssejteket nyert. Mindezt azért, hogy új gyógymódokat találjanak súlyos beteg emberek számára. Ugyancsak az ő nevéhez fűződik az első klónozott kutyakölyök létrehozása is. Idén májusban a Science magazin közölte alapvető fontosságú eredményét. Mint azt lapunkban is megírtuk: tizenegy, különböző betegségben szenvedő ember őssejtjeit sikerült előállítani testi sejtek klónozásával. Éppen ezzel a közleménnyel kapcsolatban vetődött fel, hogy Huang "megváltoztatott" fényképfelvételeket és adatokat küldött az általa klónozott őssejtekről a Science magazinnak. Lehet valami a dologban, hiszen a kutató tegnap bejelentette, visszavonja a lapban megjelent cikkét.

Két nappal ezelőtt egyik munkatársa Roh Szung Il, az egyik helyi televíziónak nyilatkozva azt mondta: Huang elismerte, hogy néhány alapvető kutatási adatot megváltoztatott. Szerinte a kutató nyomást gyakorolt laboratóriumának egyik munkatársára azért, hogy hamisítsa meg a kutatási adatokat. Huang tegnap védelmébe vette saját őssejtkutatási eredményeit, amelyeket korábban áttörésként értékeltek nemzetközi tudományos körökben. Azt mondta, hogy a Science magazinban megjelent tanulmányhoz létrehozott őssejtek gombafertőzés miatt időközben elpusztultak. Vannak azonban más, lefagyasztott őssejtek, amelyeket most felolvasztanak, és segítségükkel napokon belül bizonyítani tudja igazát. A technológia működik, csak alkalmazni kell. A BBC értesülése szerint a kutató tíz napon belül áll elő az anyaggal.

A dél-koreai kutatók által is folytatott kísérletek azért fontosak, mert az embrionális őssejtek még nem specializálódtak, azaz elvileg bármely testi sejt kifejlődhet belőlük. Ezekből a sejtekből szeretnének a kutatók előállítani szöveteket, szerveket, amelyekkel helyettesíthetnék a sérült, vagy fejlődési rendellenesség miatt deformálódott szerveket. A humán embriók őssejtjeinek segítségével olyan betegségekre is ki lehet dolgozni gyógyító eljárásokat, mint a diabétesz, a Parkinson- és az Alzheimer-kór.

Az embrionális őssejtekkel való kísérletezés azonban a kutatókat és a politikusokat is megosztja. Bush amerikai elnök már 2001-ben bejelentette, hogy az USA-ban mindenféle emberi embrióval kapcsolatos kísérletezést be kell szüntetni, embrionális őssejtkutatás csak a már meglévő 64 őssejtvonallal folytatható. Ez az álláspontja azóta sem változott.

Vajta Gábor, a Dániában élő, világszerte ismert klónozó az üggyel kapcsolatban lapunknak azt mondta: maga részéről nem tartja valószínűnek, hogy Huang valamennyi eredménye hamis lenne. Az viszont valószínű, hogy nem volt minden rendben a koreai kutatással. Az pedig biztos, hogy az ilyen események a világ összes klónozójának és őssejtkutatójának károkat okoznak. "Megrendíti munkánk hitelét, ennek következtében csökkenni fog morális és anyagi támogatásunk, és lelassul az előrehaladás egy olyan területen, amely eddig is túl lassan haladt előre, aránytalanul kevés támogatást kapott.

Dél-Koreában most áll a bál. Az emberek hinni akarnak a nemzeti hősként tisztelt kutatónak, de elbizonytalanodtak a sokasodó botrányok láttán.

A beismerés pillanatai: a kutatás képeit manipulálta a klónozó tudós
A beismerés pillanatai: a kutatás képeit manipulálta a klónozó tudós
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.