Sötétzöld EU-alku a vegyi szabályokról

Az EU vegyipari szabályozásának több pontján az ipar érdekei győzedelmeskedtek: így a különösen veszélyes vegyi anyagok nem tűnnek el az életünkből.

Politikai egyezségre jutottak a tagállamok az EU vegyipari szabályozásáról; az irányelv bő egy év múlva léphet életbe. A fogyasztóvédők szerint tovább hígult a tervezet - mégpedig az ipar érdekei szerint. Harmincezer, Európában gyártott vagy forgalmazott vegyi anyag, milliárdokban mérhető regisztrációs költségek, vásárlók százmilliói, s az EU vegyiparában dolgozók munkahelye - "mindössze" ennyire van közvetlen hatása az unió vegyipari szabályozásának (angol betűszó: a REACH-nek), amely a tagállamok megállapodása után immár nemsokára végső formát ölthet. A REACH értelmében az évi egy tonnánál nagyobb mennyiségben gyártott-forgalmazott 30 ezer vegyi anyag bevizsgálását és engedélyeztetését kell elvégezni tizenegy év alatt. A gyógyszerekkel ellentétben ugyanis az általános vegyszereknél nincs európai regiszter: nem ismerjük az egyes anyagokban rejlő veszélyeket.

A REACH megfordítja a bizonyítás terhét: immár a cégeknek kell igazolniuk, hogy termékük nem ártalmas. Márpedig az iparnak összességében sok milliárd eurós költséget jelent, hogy megfeleljen az Európai Vegyi Ügynökség követelményeinek. Ez főként a kis- és középvállalkozásoknak nagy teher, miközben a KPMG tanácsadó cég felmérése szerint az évi ezer tonnánál nagyobb mennyiségben termelők versenyképességi kockázata elhanyagolható. Tény ugyanakkor, hogy a tagállamok minősített többséggel megszavazott egyezsége - amelyet a tavasszal fogadhat el formálisan az EU-tanács - több ponton az ipar érdekeit tartotta szem előtt az Európai Parlament szövegéhez képest. Kikerült például az a passzus, amely szerint az úgynevezett veszélyes anyagokat ötévente újra és újra engedélyeztetni kell - hogy ezzel a biztonságosabb szerek kifejlesztését ösztönözzék. Ha az EP második olvasatban tovább "keménykedik", intézményközi egyeztetés kezdődhet az EU-tanáccsal; ennek végét hozzáértők 2007 elejére becsülik.

Több magyar környezetvédelmi civil szervezet csalódott az Európai Unió REACH-döntésében. A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország közös közleménye szerint az EU-tanács elutasította a különösen veszélyes vegyi anyagok kötelező helyettesítését a rendelkezésre álló biztonságosabb lehetőségekkel. Dragos Tibor, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője szerint elfogadhatatlan, hogy a döntés lehetővé tenné a rákkeltő vagy a hormonháztartást megzavaró anyagok további felhasználását, még akkor is, ha már vannak biztonságos alternatív anyagok. A tanács megszavazta a vegyipartól megkövetelt egészségügyi, biztonsági adatok drasztikus csökkentését, ami leginkább a kis mennyiségben gyártott anyagokat érinti. Vegyi anyagok ezrei maradhatnak a piacon úgy, hogy nem állnak rendelkezésre az alapvető információk egészségügyi hatásaikkal kapcsolatban.

Pillepalackok a modern mûvészetek marseille-i kiállításán. A mûanyagot Európában a gyártónak kell majd megvédenie
Pillepalackok a modern mûvészetek marseille-i kiállításán. A mûanyagot Európában a gyártónak kell majd megvédenie
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.