EU-költségvetés: a britek emelték a tétet

Elmozdulást mutatnak az ebéd utáni nyilatkozatok az EU-csúcson. Francia-német-brit csúcstalálkozón tett kísérletet az Európai Unió soros elnöksége péntek kora délután Brüsszelben arra, hogy a 2007-2013 közötti költségvetés ügyében javítsa a kompromisszum megtalálásának esélyeit a huszonöt EU-tagország között.

Az EU soros elnöke, Nagy-Britannia brüsszeli források szerint pénteken este előterjesztette az Európai Unió 2007-2013 közötti keretköltségvetésére vonatkozó legújabb javaslatát.

Eszerint a költségvetés a korábbi, szerdán közzétett brit indítványhoz képest 13,2 milliárd euróval növekedne, 862,5 milliárdra. A pótlólagos források egy részének biztosítása érdekében Nagy-Britannia újabb 2,5 milliárd euróról mondana le költségvetési visszatérítését illetően.

Ez utóbbi még mindig növekedne a jelenlegi helyzethez képest, de a britek már nem 8, hanem 10,5 milliárd eurót adnának fel hét év alatt a nekik járó összegből. A franciák azonban a jelek szerint még ezt is keveslik: legalábbis Jacques Chirac francia elnök szerint Párizs és Berlin pénteken azt javasolta, hogy a brit visszatérítés jelenlegi rendszerét 2013-tól kezdve teljesen szüntessék meg. A részletekből azonban kiderült, hogy a franciák és a németek nem magának a visszatérítésnek a felszámolását javasolják - ezt a britek aligha fogadnák el -, hanem e visszatérítés kiszámítási módját akarják gyökeresen felülvizsgáltatni.

Esti sajtóértekezletén Chirac úgy vélekedett, hogy a csúcsértekezlet lassanként a megoldás felé halad. Spanyol források pedig kiszivárogtatták, hogy a spanyol és a francia vezetés egységfrontba tömörült: közösen fogják megvizsgálni a legújabb brit javaslatot, s együtt fognak szavazni is, vagy igennel vagy nemmel. Erről Chirac és José Louis Zapatero spanyol miniszterelnök állítólag péntek délután állapodott meg.

Párizsnak és Madridnak közös érdeke a brit visszatérítés csökkentése: amióta az EU négy legnagyobb nettó befizetője, Németország, Hollandia, Svédország és Ausztria 1999-ben kiharcolta, hogy ők együttesen csak a visszatérítés 25 százalékát adják, az összeg (idén mintegy 5,2 milliárd euró) 60 százalékát a spanyolok, franciák és olaszok közösen fedezik.

Brüsszeli diplomaták szerint az új javaslatról a tagállamok közötti tárgyalások az este fél tízre kitűzött munkavacsorán kezdődnek majd meg.Gyurcsány-Blair találkozó

„Mi volt ez a keménykedés tegnap este?” - ezekkel a szavakkal fogadta Tony Blair a magyar miniszterelnököt 18 perces kétoldalú megbeszélésük kezdetén, pénteken Brüsszelben. Gyurcsány Ferenc közölte: a magyar álláspont pénteken is ugyanaz: a jelenleg asztalon lévő keretköltségvetési javaslat elfogadhatatlan.

A brüsszeli EU-csúcson részt vevő magyar delegáció elhalasztotta péntek esti hazazutazását, ezzel is jelezve, hogy az Európai Unió 2007-13-as keretköltségvetéséről tanácskozó fórum munkája tovább tart majd a tervezettnél. Gyurcsány Ferenc kormányfő magyar újságíróknak tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy még nem jósolható meg a végeredmény, de vannak előrelépésre utaló jelek. Egyben közölte: Tony Blair brit miniszterelnökkel folytatott pénteki tanácskozása után Jack Straw brit külügyminiszter külön megbeszélésen próbálta őt rávenni arra, hogy Magyarország lényegében változatlan formában fogadja el a britek két nappal ezelőtt beterjesztett költségvetési tervezetét. Ezt ő határozottan elutasította, s leszögezte: érdemi elmozdulás nélkül a magyar álláspont nem fog megváltozni.

A várható új javaslatnak minden bizonnyal része lesz valamekkora engedmény a Londonnak járó sokmilliárdos uniós visszatérítésből - adta értésre a brit szóvivő. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagyarányú változásra e tekintetben nem lehet számítani. Blair már maga is jelezte az éjjel, hogy bármiféle új javaslat kidolgozásánál figyelembe kell venni: a mozgástér meglehetősen korlátozott.

A kulisszák mögött folytatott helyszíni fejtegetésekben uralkodó nézet az, hogy a megállapodás sorsa elsősorban a 15 régi tagország közti egyeztetéseken fog eldőlni. Ha a régiek között kialakul a kompromisszum alapja, az új tagállamok várhatóan csatlakoznak ahhoz - a megfigyelők szerint még a leginkább ellenálló Lengyelország és Magyarország is -, miután számukra is a legsürgetőbb a büdzsé létrejötte. Ugyanezt a véleményt nyíltan megfogalmazta egy friss nyilatkozatában Göran Persson svéd kormányfő is.

A régi tagállamok közti huzavona fő kérdése továbbra is a brit visszatérítés, illetve a kiadások összetételének témája, beleértve az agrárköltségvetést és a felzárkóztatási támogatásokat is. Az már nagyjából világosan látszik, hogy az elsőben akkor várható elmozdulás, ha Blair garanciát kap a kiadási szerkezet felülvizsgálatára és belátható időn belüli életbe léptetésére. A most bejelentett spanyol-német-francia javaslat is ezt az alkut tartalmazza a brüsszeli spanyol forrás szerint.

(forrás: MTI, eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.