Brit sebészek teljes arcátültetésre készülnek

Brit sebészek egy példa nélkül álló, teljes arcátültetést terveznek a jövő évre. A harminc főből álló csoportot Peter Butler, a londoni Royal Free Hospital vezető plasztikai sebésze irányítja, aki tegnap az orvosetikai bizottság hozzájárulását is megkapta a műtéthez. Eközben Kínában és az Egyesült Államokban működő orvoscsoportok is küzdenek érte, hogy elsők legyenek az arcátültető műtét elvégzésében - olvasható a Guardian mai cikkében.

Mint arról a sajtó előzőleg beszámolt, a múlt hónapban Franciaországban már végeztek egy részleges arcátültetést egy nőn, akit saját kutyája harapott meg. A most készülő, vitatott operáció, amely valójában az arc teljes cseréjét jelenti, több betegnek is lelki problémát okoz, hiszen a megjelenésüket azután a donor vonásai fogják meghatározni.

Butler csoportja több mint tíz évet töltött a klinikai és pszichológiai vizsgálatokkal, az utóbbi három évet pedig az etikai kérdések tisztázására szentelték. “Eddig 20 beteggel kerültünk kapcsolatba, de ezidáig nem jutottunk el addig, hogy operációra hívjuk őket, de mostantól ténylegesen megkezdtük a toborzásukat." A csoport öt beteget fog kiválasztani, különféle, arcon található égési sebekkel, és ezeket a betegeket pszichológiai alkalmassági vizsgálatnak is alá fogják vetni.

“A legfőbb nyugtalanságot éppen a pszichológiai alkalmasság veti fel, kiválasztani a megfelelő betegeket. Azt kutatjuk, hogyan képesek megbirkózni az eredeti torzulással, majd a későbbi átalakítással. Komoly lelki teljesítményre van szükség, hogy valaki ezt elfogadja." - mondja Butler.

Az operáció alatt az orvosok egy csoportja eltávolítja a beteg arcának meglévő szöveteit, míg a másik csoprot a donor arcáról távolítja el az ép arcot. A bőrt, az alatta lévő zsírréteget és a véredényeket. A donor arcát jégen tárolják, és így szállítják a beteg számára a helyszínre.

Az átültetett arcot lefejtik a donor csontjairól és arcizmairól, így a sebészek azt remélik, hogy egy hibrid arc jön majd létre a bőr tónusának megfelelő arckifejezéssel és hajjal, ami tulajdonképpen a donoré.

Az operáció tizennégy órán keresztül fog tartani, amely után speciális immunológiai gyógyszerekre van szükség a betegnek, hogy a szervezet az új arcot elfogadja. A műtét 20 ezer fontba kerül, és a Butler-féle orvoscsoport az első öt műtéthez adományokból is szeretne gazdálkodni - írja cikkében a Guardian.

Peter E M Butler
Peter E M Butler
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.