"A mi korunkban pornószínésznő a példakép?"

"mások nagy profitért „megcsinálják” őket, ezáltal fel- éskihasználhatók, egy idő után pedig mennek a levesbe, mivel jön akövetkező megcsinált, trendi sztár. " - Dr. Csernus vitafórum: Olvassa velünk közösen és vitassa meg a médiapszichiáter legújabb könyvét!

"Mivel a televíziózás a nézettségről szól, a szülők maximálisfelelőssége, hogy engedik a gyereket tévézni, vagy sem. Sokaknak még alegszegényebbek közül is van videomagnója, ki tudnának kölcsönöznitényleg elérhető áron egy kazettát, amit együtt megnéznének ésmegbeszélnének, de ez a legdurvább értelmiségi családokban is ritkaság."

"Dávid Ibolya is megjelenik a tévében, de mégis apornósztár a példakép. Dávid Ibolyát a gyerekek nem nézik, míg azutóbbit rengetegen, milliós nagyságrendben. "

"A felnőttekolvassák a pletykalapokat, a bulvársajtót, és mivel könnyenmanipulálhatók és befolyásolhatók, így gondolkodás nélkül beszopjákazt, amit az újságokban olvasnak, és saját üres szürke életüketvirtuális „csalágtagok”-kal népesítik be.
A mi korunkbanpornószínésznő a példakép? Hogy jutottunk el odáig, hogy ma simán lehetegy pornószínésznő az idol? Azt nem hiszem, hogy ezek a gyerekekpornószínészek akarnak lenni. Híresek szeretnének lenni, akármilyenáron. "

LIBRANDI véleménye a nolblogon

Valamiért azt gondolom, hogy dr.Csernus a könyvével pont aztnépszerűsíti, amit támad - nem a jó, a követendő példákat hozza fel.Nem csoda, ezt lehet eladni, ezzel lehet eladni a könyvét. (...) Szerintem ez a könyv nem más, mint hülye tippek sorozata. Ráadásul úgy,hogy még a

Hát felszedek egy drogdílert.
gyereknevelés felelőssége sincs a szerzőn. Mert azt mondanise kell, hogy nyilván más "benne lenni" egy gyerekben, és más nap mintnap vele lenni, nevelni. (...) Meg valamiért azthiszem, hogy ő ezeket az elveket csak vallja, de még nem tette magáévá. (...)

GAUDILA véleménye a nolblogon

(...) Nem tudom miért lenne "olcsó" ez a módszer, hiszen a szépítgetéssel ésmély hallgatással nem megyünk semmire. Aki gyermeket vállal, annak-közhellyel élve - igen nagy a felelelőssége, nem árt ha rámutat valakiarra, hogy baj van, méghozzá nagyon komoly.

"Szóvalidolnak lenni az jó dolog, de kialakulatlan személyiséggelfunkcionálni, az nagyon kockázatos dolog. Az úgynevezett sztárokáltalában valamilyen szinten frusztrált családból jönnek. Hatalmatakarnak, akármi áron. Nem veszik észre, hogy manipulálva vannak, mivelmások nagy profitért „megcsinálják” őket, ezáltal fel- éskihasználhatók, egy idő után pedig mennek a levesbe, mivel jön akövetkező megcsinált, trendi sztár. "

"Mit jelent manapságmédiasztárnak lenni? Amikor én gyerek voltam, a sztár a szememben egyolyan ember volt, aki borzasztó karakán, erős, magabiztos, és tudja,hogy mit szeretne. A sztár, az hős. Aki sok munkával és nagytehetséggel ért el valamit. Ma már ez nem kell, mármint a sok munka, ezkiment a divatból. A könnyű boldogulás vágya, az annál jobban megy.Hallottam egyszer egy olyan lányról, akinek az anyja nekiszegezte akérdést, ha nem tanul, és kibukik a suliból, amire jó esély van, mitfog csinálni? A lány azt válaszolta: - Hát felszedek egy drogdílert.Annak annyi a lóvéja, mint a szemét.”

BEOLVASO véleménye a nolblogon

aztán mehet ő islevesbe?
Szerintem Csernussajátos médiapszichiáteri helyzetéből következően jellemzőek a fenti abulvármédiából vett szemléltető példái. Furcsa, hogy azt kritizálja,amiben ő maga is fürdik, a bulvármédiában. Ugyan ő a saját keménymunkájára hivatkozik mindig, pedig újabban úgy fest mintha ő is csak"híres akarna lenni bármi áron". Ahogy önéletrajzi könyvében írjakorábban a dílerkedéstől se riadt vissza, most meg ebben amédiposványban kényszerül dagonyázni. Szegény.

A doktortevékenysége, könyvei, meg ezek az idézetek is jól mutatják azt, amitGordon W. Allport "bulvárgondolkodásnak" nevezett. Azt a hajlamot, hogybonyolult helyzetekre egyszerű magyarázatokat keresünk.

Kérdésem:Hogy érzi magát az olyannyira kritizált bulvármédiában? Nem fél attól,hogy profitért megcsinálták, fel- és kihasználják, aztán mehet ő islevesbe?

"Ezeketa gyerekeket a szülők a saját normáik szerint nevelik: aerobic,egészséges életmód, biokaja, tehát a gyerek izmos, nyúlánk lesz, nemlesz rajta túlsúly. Továbbá a szülő elkezdi mondani, hogy Te vagy ahercegnő, Te vagy a legszebb, de ezek mellé nem párosít egyéb dolgokat,mint empátia, odafigyelés, tisztelet, őszinteség, önzetlenség mitjelent. "

Hogy lehet ilyen felállással jól nevelni?

"Megfigyelhető,hogy azokban a szegény családokban, ahol sok a gyerek, ott sokkalnagyobb a szeretet, és az egymásra való odafigyelés, mint azokban acsaládokban, ahol elsősorban a pénz, a rohanás, a plázacicaság, afogyasztói javak preferálása uralkodik. Kisebb az egymásra utaltság, aszülők gazdasági közösségben működnek. Gazdasági közösségben élni aztjelenti, hogy az emberek elhidegülnek egymástól. "

"Hogylehet ilyen felállással jól nevelni? Ebben a világban nem az alapvetőemberi értékek számítanak követendő példának, hanem a hazugság, alátszat, az álszentség, a felületesség, a lóvé hajhászása."

LELLA véleménye a nolblogonOlvasom a nol-on az idézeteket, de a popularizmuson kívül mást nemlátok bennük. Érdekelne, hogy mire alapozza az állításait, egytanulmányra vagy esetleg kutatási eredményekre?
Mindengeneráció azt hiszi az őt követőről, hogy az „neveletlenebb”,felszínesebb, egoisztikusabb, blabla. Például sokszor hallani, hogy afiatalok (é: tinédzserek) beszéde sokkal igénytelenebb mint az őketmegelőző generációé, és kevesebbet olvasnak, írnak, stb. csakbebizonyítani nem sikerült ezt még senkinek, sőt...

"Az anya vagy túlóvó-túlvédő szerepetválaszt, vagy a gyerekem a barátom-effektust. Az utóbbi azt sejteti,hogy az illető szülő abszolút nem nőtt fel a helyzetéhez, szerepéhez ésa döntések felelősségét áthárítja a gyerekre, mert ha a gyermekem abarátom, akkor úgy vagyok jóban a barátommal-gyerekemmel, minthaegyenrangúak lennénk. A túlvédő szerep azt jelenti, hogy a szülő mindenrossz külső hatástól megóvja a gyermekét, emiatt a gyermek nemszembesül a való világgal. Amikor a burokból kilép, akkor védtelenné éssérülékennyé válik. Másrészt a megfelelő önbizalom kialakulásáhozmegfelelő sikerélmények szükségesek, amelyek mindig megpróbáltatásokbólfakadnak. Ezek során a gyermek elbukhat, megsérülhet, fájhat neki azélet, de ha ilyenkor ott van a SZÜLŐ, aki azt mondja: „Majd énhelyetted megoldok mindent, úgyis olyan kicsi vagy, ÉN jobban tudom”, agyermek helyett elvégzi annak feladatát, és ez már a szülő sikerélményelesz, nem a gyermeké. De úgy tesz, mintha a gyermeké lenne. "

"Asok munka és rohanás miatt az apák nem tudnak nevelni, bár akarnak, deerre napi öt perc nem elég. A szülői következetlenség, a megfelelőfigyelem kompenzálása pénzzel és ajándékokkal történik, ennek súlyoskövetkezményei lesznek. "

Vitafórum Dr. Csernussal a nolblogon

A kérdésekre "A doki" december 22-én, 13 órától válaszol.

A vita ezúttal nyílt lesz. Az általunk kiválasztott kérdésekre egy-egy bejegyzésben válaszol Dr. Csernus, és a hozzászólásokban a regisztrált felhasználóink tovább tudják vitatni a kérdést. Újabb kérdéseket tehetnek fel és reagálhatnak a válaszokra is.

Ablog saját linkjeiben (a menüben jobb oldalt) azok közül a blogok közülajánlunk, amelyekben gyakran esik szó családról, nevelésről,gyerekekről.

Ismétkönyvet adott ki Dr. Csernus. Ki nevel a végén címmel? - ezúttal acsalád, szülők, gyerekek témájában mutatta meg önmagát, mint NagyNevelőt és Nagy Kultúrakritikust.

Vér szerinti gyerekem nincs, de „benne vagyok” olyan gyerekekben
Megintkalákában írta könyvét, ahogyan először a Drogmánál két érintettkommentálta a doktor nézeteit, úgy itt egy TANÍTÓ, egy SZÜLŐ, egyGYEREK és a SZERKESZTŐ látta el kommentárokkal az "eredetiCsernus-bejegyzéseket". Idézni sajnos tőlük nem tudunk, hiszenmégiscsak Csernus lesz a vendégünk, holott a szövegeik gyakranéletesebbek és bölcsebbek is, mint a könyv borítóján lévő szerzőé.

Csernuspapírblogol valójában, rövid kis bejegyzésekben dobja fel nézeteit, nemsokat törődik azok kidolgozásával és felkért hozzászólókkal dolgozvakicsit kikerekíti, színesíti a képet.

Ezért találtam ki, hogy avitafórum alkalmából kéretlenül, egy közös nyilvános olvasás során iskommentálhatnánk felvetéseit és médiapszichiáteri tevékenységét.

Vitaindító sorozatunkban apró szemelvényeket válogattam a könyvből, amelyeket előbb lehoztam a blogban, majd a doki módszere szerint a beérkező kommentárokkal együtt közlöm őket itt egy-egy cikkben.

Csernusról a Nolon

A lélekgyógyász tükre Csernus Imre: Bevállalom!
NOL • vizita • 2004. november 24.

Dr. Csernus jobbra el
NOL • vizita • 2004. szeptember 3.

A tanító tízparancsolata
Dr. Csernus: Bevállalja?
NOL • Vincze Zita • 2004. május 26.

Vállald beljebb!
NOL • Hirsch Tibor • 2004. április 21.

A lélekbulvár
NOL • Falusy Zsigmond • 2004. február 14.

Az akarom, a kell és a lehet
Csernus Imre sajátos terápiája - "Tegnap volt az a mai reggel"
NOL • Valaczkay Gabriella • 2002. december 20.

Magot törni légkalapáccsal
Egy pszichiáter sajátos gyógyító technikája - Minden újabb lépéshez bátorság kell
NOL • Oravecz Éva Csilla • 2001. október 8.

Csernus Imre
Csernus Imre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.