EU-büdzsécsúcs - kis magyar abszurddal

Nem lehet ma megmondani, hogy egyezségre jutunk-e vagy sem - nemcsak véleményt, hanem tényt is kifejezett Angela Merkel német kancellár a tegnap este kezdődött csúcsértekezleten Brüsszelben.

Az alapkérdés ugyanaz, mint a júniusi fiaskó idején: sikerül-e tető alá hozni az EU 2007-2013-as keretköltségvetését. A tét viszont sokkal nagyobb: újabb vesztes csatát könyvelhet-e el az EU ebben az egyébként is balsikerekkel teli évben? Lapzártakor még nem ért véget az a vacsora, amelyen a tagállamok első körben vitatták meg a példátlanul alacsony kifizetéseket - az európai összjövedelem (GNI) 1,03 százalékát, az európai bizottsági előirányzatnál (1.24 százalék) több mint hatodával kevesebbet - ajánló utolsó brit javaslatot. Csütörtök éjszaka a magyarok határozott nemet mondtak a legutóbbi brit javaslatra és kétoldalú tárgyalásokat kezdeményeztek. Az általános megítélés szerint a büdzsécsúcs három elem bármelyikén ismét elbukhat: 1. London - ha nem is teljes egészében - makacsul kitart a csak neki járó, 2013-ra már automatikusan 7,3 milliárd euróra ugró különleges visszatérítés ügyében (ebbe a kalapba Magyarország is befizet); 2. bolygatni próbálja a 2013-ig elvileg rögzített agrárpénzeket; 3. nagyon alacsonyra vitte a befizetéseket, ez jelentős elvonást jelent az új tagállamok felzárkóztatási pénzeiből.

A csúcs előtt akár abszurdnak is nevezhető nyilatkozatváltásokra került sor a Fidesz és a magyar kormány között - ez az ellenzéki párttól indult. Míg Gyurcsány Ferenc kormányfő a brit javaslatot fenyegette vétóval az Országgyűlésben, addig a Fidesz szerdán azt hangoztatta, hogy a GNI 1,14 százalékánál rosszabb költségvetéssel nem lehet Brüsszelből hazajönni. A gond: ilyen javaslat már hónapok óta nincs napirenden. A Fidesz azonban csütörtök este lapunkhoz eljuttatott közleményében újfent az Európai Parlament (1.14 százalékos) álláspontját jelölte meg kiindulási alapként.

Mint várható volt, Orbán sem tudott akár csak megközelítőt sem kiverekedni a konzervatív Európai Néppárt (EPP) tegnapi elnökségi ülésén; mint mondta, a jelenlévők elsöprő többsége abban értett egyet, hogy növelni kell a költségvetés nagyságát. A kormányszóvivő szerint Orbán - az általa kezdeményezett telefonbeszélgetésben Gyurcsánnyal - tegnap elismerte, hogy nem tartja fenn pártja szerdai álláspontját. Sem László Boglár, sem a brüsszeli magyar újságírók számára nem volt világos az sem: mit ért azon Orbán, hogy míg a brit javaslat a korábbi, európai parlamenti határozathoz képest 210 ezer forint veszteséget okozna minden magyar családnak, az EPP-tanácskozáson sikerült elérni e veszteség 150 ezer forintra való leszorítását.

Tony Blair: Nehéz tárgyalások
Tony Blair: Nehéz tárgyalások
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.