Sztárok a szociális placcon

A december nemcsak az angyalok, hanem az adakozás szezonja is: ilyenkor illendő hátrányos helyzetű roma gyerekeket fogadni a Parlamentben, és megasztárokkal krumpliszsákokat pakolgatni a Felvonulási téren. Az ügynek ilyenkor igazából semmi sem árthat.

Normális üzemmódban talán az adományozás sem szorulna ravasz PR-fogásokra, de ma már a Mikulásnak is több imázstanácsadója van, mint rénszarvasa. Így ma már minden jó ötlet termékeny talajra hullhat. Az V. kerületi önkormányzat kezdeményezésére például hat konkurens belvárosi luxusszálloda fogott össze és kapcsolódott be a hagyományos karácsonyi ételosztásba: három helyett így kilenc napon át juthatnak meleg ebédhez a rászorulók.

Az alig egy hete a Hősök terén egy átlátszó kupola alatt üzemelő Mikulásgyár teljes gőzzel gyűjti az adományokat, hat nap alatt 31 kamionra valót vettek át. Ottjártunkkor épp egy iskoláscsoport érkezik néhány zacskó liszttel, rizzsel és száraztésztával felpakolva. A gyár őket sem hagyja elmenni üres kézzel: "támogatói részvényt" kapnak, amelyet bár nem válthatnak pénzzé, jól mutat a karácsonyfa alatt - zöld ez is. Az adakozási láz az Országházat sem kerülte el. Mintegy hatszáz hátrányos helyzetű cigány tanuló részére szervezett karácsonyi ünnepséget az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium. A kis hercegből vett idézetek (Ismerős? Hát persze, hogy a megszelídített róka. Áthallás lenne?) mellett a gyerekek ajándékcsomagokat, illetve a roma tanulók ösztöndíjpályázatán kiemelkedő eredményeket elért öt iskola számítógépeket vehetett át.

S mielőtt azt hinnénk, hogy van ma az országban olyan esemény, amelyet megasztárok nélkül is meg lehet szervezni, akkor megnyugtatásképp eláruljuk: nincs ilyen. A Gyermekétkeztetési Alapítvány 142 millió forint értékben mintegy 700 ezer kilogramm élelmiszert osztott szét a Felvonulási téren. Ez a mennyiség 3500 gyerek szünidei étkeztetését fedezi, ám a 75 ezer kérelemnek csupán a felét tudták teljesíteni az összegyűlt adófelajánlásokból. S bár a tér szinte így is zsúfolásig megtelt, a rendezők célja mégis az, hogy a jövőben tízezer gyereket érjen el az akció. Ma mintegy 15-20 ezer gyermek éhezik és 150 ezer alultáplált Magyarországon.

Az anyagmozgatásra nincs panasz: miközben teherautók sora várja, hogy önkéntes diákok bepakolják az alapélelmiszereket, a megasztárosokhoz Dávid Ibolya is csatlakozik. Végül a XV. kerületi Czabán Általános Iskolát éri az a szerencse, hogy a szünidei menü alapanyagait a népszerű énekesek rakodják fel. Bár van olyan megasztár, aki a konszolidáltabb ételosztáshoz öltözött, a magas sarkú cipő és bunda sem lehet akadály abban, hogy néhány csomagot a némileg körülményesen előállt teherautó rakterébe lendítsen. Az pedig rögtön kiderül, hogy egy sztár, ha kell, a rakodólapon is sztár: egy dobozt azon melegében dedikálnak is. Ez egyben azt is jelenti, hogy 25 kilogramm élelmiszertől esnek el a diákok, ugyanis elképzelni sem tudjuk azt a rajongót, aki egy ilyen dobozt csak úgy egyszerűen fölbontana. S még csak annyit, hogy a magunk részéről a leginkább Torres Danit juttatnánk tovább a döntőbe. Ott már akár konténerekről is szó lehet.

Mintegy hatszáz hátrányos helyzetû roma tanuló karácsonyi ünnepségét tartották tegnap a Parlament felsõházi termében
Mintegy hatszáz hátrányos helyzetû roma tanuló karácsonyi ünnepségét tartották tegnap a Parlament felsõházi termében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.