Túl a pikantérián

Aki éppen ahhoz érez kedvet, olvashatja ezt a könyvet a politikai pikantériairodalom újabb darabjaként is.

A Fidesz előzményeiről és megalakulásáról szól ugyanis: hogy a múlt újraírásának heves buzgalmában a párt vezetői mennyi mindent elhallgatnak és retusálnak az egykor történtekből. Hogy a "polgári párt" karizmatikus vezére mennyire nem polgári miliőből indult: rabiátus apja - pártvezetőségi tag, középkáder - még nagykamasz fiát is rendszeresen összeverte. Hogy a mai radikális antikommunista valaha éppen gimnáziumi osztályának KISZ-titkáraként kezdte el közéleti pályafutását. Hogy a vallási megújulás és az egyházi befolyás mai hirdetője annak idején csak akkor látott templomot, ha focizás közben az oldalához gurult a labda, egyébként saját esküvője idején sem érezte szükségesnek az egyházi szertartást, első gyerekét pedig meg sem kereszteltette. Hogy a megalakuló politikai szerveződés vezetőjeként már akkor kiütköztek autoriter vonásai, és megnyilvánult kíméletlen vezetési stílusa.

Igen, a politikai pikantériák kedvelői is kedvtelve csemegézhetnek itt. A kötet azonban éppen attól lesz igazán érdekes, ami túl van a pikantérián. Pünkösti Árpád az alcímben "történelmi szociográfiának" nevezi munkáját. És valóban, az aluljáró-irodalom efféle darabjaitól örvendetesen eltérően ez a Népszabadság emlékezetes riportsorozatából kinőtt könyv nem csupán leleplezni akar. Korabeli cikkek és ügynökjelentések meg mai interjúk és háttérbeszélgetések alapján rekonstruálva a párt megszületésének történetét, a posztkommunista átmenet egészéről sikerül eredeti képet megrajzolnia. A történet, amit elmesél, pedig bízvást tüneményesnek nevezhető. A rogyadozó pártállammal szemben egyszer csak föláll egy új nemzedék, és a monolit politikai rendszerrel szemben létrehozza a maga politikai szervezetét. A pártállam szklerotikus vezetőivel szemben fiatalok és okosak, elbizonytalanodott erőszakszervezeteivel szemben meg leleményesek és bátrak.

A Zárszóban Pünkösti megemlíti, hogy a mai Fidesz vezetői éppenséggel nem voltak elragadtatva a cikksorozatától. Mint a jelenlegi hivatalos pártvonal által nem autorizált vállalkozásban, eleve ellenséget láttak benne. Mit mondjunk: nem volt bölcs dolog tőlük. A cikksorozat és most a nyomában készült könyv ugyanis a nyomorúságos huszadik századi magyar történelem egyik legfölemelőbb történetét meséli el. Olyan történetet, amelynek egykori főszereplői iránt érzett rokonszenvünket még mai riasztó politikájuk sem halványíthatja el bennünk.

Népszabadság, 526 oldal, 2990 forint
Népszabadság, 526 oldal, 2990 forint
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.