A bécsi büdzsé és a nők

Első ízben készült a "gender budgeting" jegyében Bécs költségvetése. A 2006-os büdzsé célja, hogy nők és férfiak egyformán részesüljenek a ráfordításokból.

Mintegy ezer fejezetét kellett megvizsgálni a gender mainstreaming szempontjából a 9,74 milliárd eurós bevétellel számoló 2006-os bécsi költségvetésnek. A cél annak feltérképezése volt, hogy melyik nem profitál többet a városi pénzekből, illetve, hogy a pénzügyi eszközök elosztása tovább mélyíti, esetleg szűkíti-e nők és férfiak egyenlőtlenségét.

Sonja Wehsely nőügyi városi tanácsnok elmondása szerint a gender budgeting nem több pénzről szól, hanem a rendelkezésre álló pénzeszközök igazságosabb elosztásáról nők és férfiak között.

Amit az osztrák főváros jövő évtől nagyban igyekszik megvalósítani, az kicsiben - Bécs 12. kerületében - már érezteti hatását. Ott ugyanis két évvel ezelőtt döntöttek a gender mainstreaming alkalmazásáról. Ennek eredményeként például a 60%-ban lányok által látogatott zeneiskola a fiúk preferálta dobfelszerelés helyett inkább a lányok kedvencének számító hárfát vásárolt.

Nemcsak a nők profitálhatnak azonban a gender budgetingből: a férfiak számára például vonzóbbá kell tenni a nyugdíjasklubok programkínálatát, mivel azokat túlnyomó részt (84%) asszonyok látogatják.

(Compress)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.