Clodo szabadlábon

A bombagyáros Dietmar E. Clodo szabad. Egy hónapja egy német bíróság úgy döntött: eleget ült már a bűneiért. Clodo legalább két és fél évvel hamarabb szabadult, mint ha a büntetését Magyarországon töltötte volna le.

Egy hónappal ezelőtt az illetékes német büntetés-végrehajtási bíró döntése nyomán szabadult börtönéből Dietmar E. Clodo - erősítette meg a Független Hírügynökség értesülését Fábián Ákos, Clodo ügyvédje.

Magyarországon Clodónak legkevesebb kilenc évet és kilenc hónapot kellett volna rács mögött töltenie, miután a börtön fokozatú elítéltek büntetésének negyedét - jó magaviseletükre tekintettel - elengedheti a bíróság. Clodo azonban - a magyarországi letartóztatásban töltött időt is beszámítva - csak hét év öt hónapot töltött fogságban. - Nem használná ügyfelem érdekeit, ha elmondanám, milyen körülményeket mérlegelt a német bíróság a döntésnél - tért ki kérdéseink elől Fábián.

Az egykor Clodo ügyében is nyomozó rendőröket - akik többsége jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársa - meglepte a bombagyáros idő előtti szabadlábra helyezése. Információink szerint német rendőrségi kapcsolataikon keresztül megpróbálják tisztázni, mi áll a német bírósági döntés hátterében.

Dietmar E. Clodo a magyar kriminalisztika talán legrejtélyesebb alakja. A 90-es években különféle biztonságtechnikai termékekkel kereskedő, sikeres üzletemberként érkezett Magyarországra. "Gagyi holmikat próbált meg ránk sózni" - mondta egy szakember, aki annak idején részt vett Clodónak egy rendőrségi bázison rendezett termékbemutatóján. Később kiderült: a német üzletember illegális anyagokkal is kereskedik.

A magyar rendőrség szervezett bűnözés elleni egysége a 90-es évek elején német kérésre vette őrizetbe először Clodót. A németek sugárzóanyagok csempészetéért és más súlyos bűncselekmények elkövetéséért körözték őt, legalábbis a hivatalos hatósági iratok szerint. Clodót magyar rendőrök gépkocsival vitték Németországba, de mire visszaértek, már Clodo is újra Magyarországon volt.

A német sajtó szerint Clodo nem teljesen átlátható fegyverügyletekben vett részt a Közel-Keleten, ugyanakkor - megint csak az akkori német sajtó szerint - ő vezette Jan Philipp Reemtsma hamburgi milliomos elrablónak nyomára a hatóságokat. Reemtsma elrablásának kitervelője - aki 30 millió márkás váltságdíjat kért - egy ideig Magyarországon bujkált, de itt kicsúszott a rendőrség kezei közül.

Egy bankjegy-hamisítási ügy kapcsán 1995-ben újra elfogták (a pénzhamisításban játszott szerepéért később három év börtönt kapott). 1998. június 3-án a szervezett bűnözés elleni szolgálat újra őrizetbe vette: ekkor már azzal gyanúsították, hogy ő pénzelte a Pest megyei Pilisszentlászlón leleplezett bombagyárat. Clodo ezt tagadta. Perében mindvégig azt hangoztatta, hogy a bombagyár valójában az alvilág egyik vezérének tartott - időközben szintén elítélt - Leonyid Sztecura érdekeltségébe tartozott. (Clodót egyébiránt Sztecura adta rendőrkézre.) A bíróság azonban bizonyítottnak látta, hogy Clodo a bombagyáros, és tízévi, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Tavaly októberben a még hátralévő büntetésének letöltésére Magyarország kiadta Clodót hazájának. Alig több mint egy évet töltött ott a rácsok mögött.

Dietmar E. Clodo tizenhárom év helyett hetet ült
Dietmar E. Clodo tizenhárom év helyett hetet ült
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.