Pénzük tizedét sem látják viszont a Pannon-Unió károsultjai

A becsődölt ingatlanszövetkezetek közül elsőként az egyik legkisebb, a Pannon-Unió 2003 fizet a károsultaknak. A felszámoló a napokban megkezdi a tagok kártalanítását. Kallai Pál, a felszámolást végző Pannon-Felszámoló Kft. biztosa lapunknak elmondta: a szabályosan bejelentkező kétszáz tag eredetileg befektetett pénzének öt-nyolc százalékára számíthat. Vagyis: a szövetkezetbe fektetett minden ezer forintból 50-80 forint maradt meg - illetve ennyi sem.

A Pannon-Unió 2003 a nagy ingatlanszövetkezet-láz egyik utolsóként alapított tagja volt. A bizonytalan múltú karateedző, Papp Gábor által irányított szerveződés az akkor már beváltnak számító receptet követte: a banki kamatoknál jóval magasabb "hozamígéretekkel" édesgette magához a gyanútlan polgárokat. Akik a számoktól megrészegülve nem tulajdonítottak nagy jelentőséget annak, hogy nem egy bank, hanem egy szövetkezet ügyfélszolgálatán adják le százezres-milliós megtakarításaikat. A 2003 eleji indulástól a csődig terjedő mintegy fél év alatt a hiszékeny emberek mostani számítás szerint mintegy 2,4 milliárd forintot fizettek be Pappéknak. Bár a szóbeszéd szerint a vezetőség esténként nejlonzacskóban vitte el az irodákból a pénzt, a csalárd szándék nem egyértelmű, hiszen a belvárosban tényleges ingatlanberuházásokba is belevágtak.

A "mester" azonban a nyár végén úgy döntött, fialtatás helyett inkább lelép a milliárdokkal. Kallai tájékoztatása szerint a nemzetközi elfogatóparancs ellenére Papp Gábor (és a pénz) máig nincs meg, így a büntetőper távollétében folyik ellene. A felszámolóbiztos másfél év alatt az egyik ingatlan értékesítéséből mintegy 100 millió forintra tett szert, amiből a költségek levonása után 40-50 millió forint maradt meg.

Bár a szóbeszéd szerint a vezetőség esténként nejlonzacskóban vitte el az irodákból a pénzt, a csalárd szándék nem egyértelmű, hiszen a belvárosban tényleges ingatlanberuházásokba is belevágtak. A "mester" azonban a nyár végén úgy döntött, fialtatás helyett inkább lelép a milliárdokkal. Papp Gábor (és a pénz) máig nincs meg, így a büntetőper távollétében folyik ellene.

A felszámoló másfél év alatt az egyik ingatlan eladásából mintegy 100 millió forintra tett szert, amiből a költségek levonása után 40-50 millió maradt. A pénzt a napokban osztják fel az igényjogosultak között. (A nyomozás mintegy ezer tag létére derített fényt, de csak ötödük élt szabályos igénybejelentéssel.) A folyamatban lévő perektől további néhány tízmilliót remélnek. Ennek ellenére a becsült 5-8 százalékosnál jelentősen nagyobb megtérülésre nem lehet számítani - jelezte Kallai.

A nagyjából egy kaptafára felépült ingatlanszövetkezetek két évvel ezelőtti bedőlése óta kiderült: a rendszerben több tízezer ember mintegy ötvenmilliárd forintja ragadt benn. A legtöbb esetében ma már - a büntetőügy mellett - felszámolás keretében igyekeznek visszajuttatni a fellelhető pénzt az egykori befektetőknek. Noha minden eset más, a Pannon-Unió 2003 kártérítési aránya a többi szövetkezet tagsága számára is irányadó lehet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.