Energia Klub: pénzzel győzik meg az atomhulladék-tároló ellenfeleit

Egy friss törvénymódosítás pénzosztást tesz lehetővé ott, ahol a lakosságnak radioaktívhulladék-lerakó engedélyezéséről kell döntenie. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felmérése szerint a lakosság elutasítja új atomerőművek építését.

A parlament tegnap fogadta el azt az atomtörvényt módosító javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a radioaktívhulladék-tárolók közelében lévő települések többletpénzeket kapjanak - ismerteti az Energia Klub közleménye. A jogszabály alkotói így indokolják a törvénymódosítást:

„Az Atomerőmű, illetve a radioaktívhulladék-tárolók környezetében élő lakosság többletterheket vállal társadalmi feladatok megoldásában, ezért méltányos, hogy a rendelkezésre álló források felosztásánál az érintettek többletforrásokhoz jussanak. Ezen forrásokat nem csak tájékoztatásra és ellenőrzésre használhassák az érintettek, hanem településeik és térségük fejlesztésére is fordíthassák."

A szöveg szemérmesen hallgat arról a tényről, hogy a támogatási pénzt a beruházások előkészítési fázisában kapják ezek az önkormányzatok, vagyis abban az időszakban, amikor dönteniük kell a környékükön építendő beruházásról – figyelmeztet a zöldszervezet. Az Energia Klub szerint ebben a formájában a támogatás magát a meggyőzést szolgálja, és nem azt, hogy az adott területen élők alaposan és körültekintően tájékozódhassanak a létesítendő tározó várható környezeti hatásairól. A közpénzt ugyanis olyan célokra kellene biztosítani, hogy a helyi lakosság független szakértőket bízhasson meg, és az általuk végzett vizsgálatok eredményei alapján alakíthassa ki véleményét.

A parlament által elfogadott törvényi indoklás a civil szervezet szerint meglehetősen homályosan „többletterhekről” beszél. - Vajon milyen többletterhekre gondoltak a jogszabályalkotók? Mit kell elviselniük a radioaktívhulladék-tárolók közelében élőknek? Vagy lehet, hogy nem is a „többletterhek" elviselésére kell a pénz? – teszi fel a kérdést az Energia Klub.

A törvényi indoklás utolsó mondata ezzel kapcsolatban a következő:

„A módosító javaslattal a támogatások felhasználásának lehetősége és a kedvezményezetti kör megfelelő mértékben kitágításra kerül, ami az adott létesítmény társadalmi elfogadottságát nagymértékben javítja."

- Vagyis ha pénz van, a nép nem beszél, befogja száját, nem tesz fel kényelmetlen kérdéseket – vonja le a következtetést az Energia Klub.

A lakosság elutasítja új atomerőművek építését

A lakosság általában toleráns a meglévő atomerőművekkel, de a többség elutasítja újak építését. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) öt világrész 18 országára, illetve ezek ezer-ezer lakosára kiterjedő felmérése szerint az ott élők 62 százaléka szerint továbbra is üzemben kell tartani az atomerőműveket, de 59 százalék szerint nem kell újabbakat építeni.

Egy olyan ország van, Dél-Korea, amelynek lakossága többségében pártolja újabb atomreaktorok létrehozását.

Meglepően kicsi, 29 százalék azok aránya, akik szerint az IEAE atomerőművi ellenőrző tevékenysége hatékony. A megkérdezettek 46 százaléka ellenkező véleményen van.

Ötvennégy százalék látja erősnek az erőművek elleni terrortámadás kockázatét, 28 százalék véli úgy, hogy kicsiny ez a kockázat.

A felmérésben szerepelt Magyarország lakossága is, továbbá többek között az Egyesült Államoké, Franciaországé, Japáné, Kanadáé, Oroszországé, Indiáé.

(forrás: MTI, NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.