"Pótlólagos forrásokat" ajánl az új EU-tagoknak a brit büdzséjavaslat

Nem egészen hárommilliárd euróval növelte a 2007-2013-as EU-költségvetés főösszegére tett javaslatát a soros brit elnökség, amely szerdán tette közzé felülvizsgált tervezetét.

A javaslat, amelyet Jack Straw brit külügyminiszter terjesztett elő, 849,3 milliárd eurós költségvetést irányoz elő a következő időszakra; ez továbbra is az egyesített uniós bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1,03 százaléka lenne, ugyanúgy, mint a december 5-én közzétett első, 846,754 milliárd eurós brit elnökségi javaslat.

Az előző, luxemburgi elnökség javaslata még mintegy 871 milliárd eurós költségvetésről szólt; ez az arra az időszakra becsült, összesített uniós GNI 1,06 százaléka lett volna.
Az 1025 milliárd eurós tavalyi EU-bizottsági javaslat a közös GNI 1,24 százalékát tette volna ki előzetes becslések szerint.

A brit kormány által szerdán közzétett szűkszavú közlemény szerint az új tervezet "pótlólagos" forrásokat kínál a strukturális és kohéziós alapból Magyarországnak és a többi új tagállamnak.
Az eredeti brit javaslat szerint a térség egészének 150 milliárd euró, Magyarországnak 22 milliárd euró fejlesztési támogatás jutott volna a következő költségvetési időszakban.

Brit visszatérítés: nincs változás

London nem tett új javaslatot a Nagy-Britanniának járó uniós visszatérítés ügyében - olvasható abban a közleményben, amelyet Jack Straw külügyminiszter tett közzé a brit uniós elnökség honlapján az Európai Unió új költségvetésére vonatkozó javaslatokról. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.