Montenegrói ellenzéki tiltakozás elnökük budapesti fogadtatása miatt

A Politika című belgrádi napilap szerint a Belgrád-párti montenegrói ellenzék felháborodott azon, hogy Filip Vujanovic montenegrói elnök budapesti fogadása alkalmával montenegrói és nem szerbia-montenegrói állami jelképeket tűzték ki.

A belgrádi újság azt írja szerdán, hogy a legnagyobb montenegrói ellenzéki párt, a Szocialista Néppárt (SNP) berkeiben "éles reagálásokat" váltottak ki a történtek. Felvetődött az a kérdés, hogy példátlan eset vagy szokásos gyakorlat az, hogy a montenegrói vagy szerbiai politikusok külföldi látogatásain saját tagországuk állami jelképeit helyezik ki a fogadó ország szimbólumai mellé.

"Ami történt kétségtelenül állami-politikai botrány szintjén van. Ez az eset durva beavatkozást jelent Szerbia-Montenegró államközösségének belügyeibe, és meglepő, hogy ezt egy olyan ország teszi, mint Magyarország. Emiatt várjuk a szerbia-montenegrói külügyminisztérium reagálását és Vuk Draskovic külügyminiszterét is, akinek hallatnia kellene a hangját. Svetozar Marovicnak (az államfőnek) is nyilvánosságra kell hoznia álláspontját, amely - feltételezem - a szokás szerint olyannyira szofisztikus lesz, hogy senki sem fogja érteni" - mondta a lapnak Dragan Koprivica, a SNP egyik vezetője.

A Politika nem kapott választ a belgrádi külügyi tárcánál a fentebb felvetett kérdésre, a montenegrói elnök protokollosztályának egyik tisztségviselője, Miodrag Bajic pedig kitérő választ adott. A belgrádi napilap azonban rámutatott arra, hogy a tagországok állami szimbólumainak használata nem csak a montenegrói politikai vezetőkre jellemző: Boris Tadic szerb elnök bulgáriai, líbiai és magyarországi látogatása idején a fogadó ország zászlaja mellett a szerbiai zászló lengett, a szerbiai és nem a szerbia-montenegrói himnuszt szólaltatták meg. Milan Paunovic, a belgrádi jogi egyetem nemzetközi jogi szakértője ugyanakkor rámutatott arra, hogy a nemzetközi jog alanya Szerbia-Montenegró államközössége, ezért csakis a szerbia-montenegrói lobogó és himnusz használható az ország politikusainak külföldi látogatásakor.

Megjegyzendő, hogy más belgrádi és podgoricai sajtóorgánumok nemigen észlelték az államközösség fenntartásáért küzdő montenegrói ellenzék felháborodását, de Vujanovic "előkelő" budapest fogadtatása nem kerülte el a figyelmet. A Beta belgrádi hírügynökség budapesti tudósításában megjegyezte, hogy "Vujanovicot a montenegrói himnusz és a montenegrói zászlóval fogadták Budapesten, ami eddig nem volt példa más országokban tett látogatásaikor".

A legolvasottabb montenegrói napilap, a Vijesti a Mina podgoriciai hírügynökségből átvett tudósításában - amelyben Budapest helyett rendre Bukarestet ír - megjegyzi, hogy a Vujanovic "bukaresti tartózkodásán a protokolláris bánásmód alapján is látszott, hogyan viszonyul Magyarország Montenegróhoz". Vujanovicot független állam vezetőjeként fogadták Magyarországon - írja a lap, amely a magyar Országgyűlés elnökének a nevét is hibásan, "Katalin Sali-nak" írja. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.