Az andizsáni felkelés újabb 114 résztvevője a vádlottak padján

Az andizsáni felkelés kapcsán újabb 114 személy ügyében kezdődtek bírósági tárgyalások szerdán Üzbegisztánban - közölte a legfelsőbb bíróság.

A vádlottak padján ülők között most első ízben vannak a biztonsági erők hanyagsággal vádolt tagjai. A rendvédelmi erők 36 tagja ellen "a terrorcselekményeket lehetővé tevő kötelesség- és hivatali teendők elmulasztása" címén emeltek vádat, miután nem tudták megakadályozni, hogy a felkelők fegyvereket kobozzanak el egy fegyverraktárból és támadást intézzenek egy börtön ellen. Közöttük van tizenkilenc katona, két katonaorvos és az andizsáni börtön öt őre is.

Hetvennyolc másik személy ellen hat különböző perben "terrorcselekményekben" való feltételezett részvétel miatt folyik a bírósági eljárás.

Valamennyi tárgyalást zárt ajtók mellett tartják, hogy megelőzzék az üzbég hatóságok által államtitkokként kezelt egyes információk nyilvánosságra kerülését.

November óta 73 "lázadót" ítéltek 12-től 22 évig terjedő börtönbüntetésre a kelet-üzbegisztáni Andizsánban májusban az üzbég hatóságok által vérbe fojtott felkelésben való részvétel miatt. 

Civil szervezetek adatai szerint feltehetően 500 és 1000 között volt a halálos áldozatok száma, de a taskenti vezetés csak 187 halottat ismert be és elutasított minden nemzetközi vizsgálatot. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.