Életre kel a néma partitúra

Érdi Tamás kiskorában főleg a hangokon keresztül ismerkedett a világgal. (Tamás koraszülött volt, alig egykilósan jött a világra, és az inkubátor hibája miatt megvakult.) Háromévesen dédapja zongoráján több hangnemben eljátszotta a Marseilles-t. A felnőttek csak ámultak, ő pedig sorra játszotta hallás után a zongoradarabokat, imádott kísérletezni a hangokkal.

Hamarosan már tanulta is a zenét, megkezdődött a komoly munka, amit ő rejtvényfejtésnek tartott:

- Újraszereztük a darabokat, kitaláltuk, hogyan folytathatta a zeneszerző - meséli az immár 26 esztendős, nemzetközi hírű zongoraművész. - Tanáraimmal úgy tudom elsajátítani a műveket, azaz ők úgy fordítják át, mesélik el nekem a hangok, a jelek, az ütemek üzeneteit, mintha látnám az eredeti kottát. Ez a titkom, hiszen e nélkül csak másolnám egy-egy zongorista elképzelését. Amikor már a "kezemben van" a darab, meghallgathatom néhány művésztől, s aztán lassan kialakul róla a saját elképzelésem is. A Braille-kottákkal nagyon lassú lenne a munka. Sajátos módszerünkkel viszont néhány hét alatt megtanulok akár egy Beethoven-szonátát is. Nem az előadás szintjén, ekkor még csak a hangok lesznek a birtokomban.

Tamás kénytelen volt külföldön végezni felsőfokú tanulmányait. Még felvételizni sem engedték ugyanis a Liszt Ferenc Zeneakadémiára, így Bécsben tanult. Rico Saccanival és Vásáry Tamással sikeres koncertjei voltak, játszottak az Izlandi Szimfonikusokkal, a Magyar Rádió Zenekarával, a Filharmóniai Társaság Zenekarával. Tamás már huszonnégy országban játszott. Legutóbb Berlinben lépett fel, koncertje bevételével - több mint ötezer euróval - a zuglói mozgásjavító iskolát támogatta.

- Minden alkalmat megragadok, ha jótékonysági koncertre hívnak - meséli Érdi. - Szabadkán a bevételt a szerb és a vajdasági vakok szövetsége kapta, nemrég pedig egy játszótérért zongoráztam, magyar vak gyerekeknek, Veszprémben a halmozottan sérültek javára játszom már harmadik éve, és nagyon jó érzés, mikor képeslapot kapok a kirándulásaikról, amelyeket a koncertem jóvoltából szerveznek. Mindahhoz, amit eddig elértem, nagyon sok segítséget kaptam. Ezt szeretném viszonozni koncertjeimmel.

Az ifjú zongorista december 11-én - az idén már másodszor - megtöltötte a Művészetek Palotájának koncerttermét. Tamás lázasan zongorázott, a szó eredeti és átvitt értelmében is: majdnem 38 fokos láza ellenére is végigjátszotta a több mint kétórás koncertet. A zene szeretetéről így gondolkodik: - Aki egyszer megérzi, amit egy szerző a kottafejek sokaságán át megálmodott, az soha többé nem tud szabadulni ettől az élménytől. Egyszer valaki azt kérdezte tőlem, szereztem-e már zenét? Igen, mondtam, de akkor még olyan kicsi voltam, hogy fogalmam sem volt arról, hányan megelőztek ebben, és milyen nagyszerű művekkel.

Érdi Tamás zongoramûvész hangokkal kísérletezik
Érdi Tamás zongoramûvész hangokkal kísérletezik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.