A rendezők éve

Woody Allen (Match Point), George Clooney (Good Night, Good Luck), Peter Jackson (King Kong), Ang Lee (Brokeback Mountain), Fernando Meirelles (The Constant Gardener) és Steven Spielberg (München) méri majd össze "erejét" a legjobb rendező Golden Globe-díjáért.

Igaz, a legjobb filmek közé nem került be a legnagyobb várakozással beharangozott München, melynek egyetlen szereplője sem kapott jelölést. S tény az is, hogy a hat legjobbnak kikiáltott filmrendező közül egy New York-i művészfilmes (Allen), egy színész (Clooney), egy új-zélandi (Jackson), egy kínai (Lee), egy brazil (Meirelles) - és csupán egy hollywoodi (Spielberg).

A legtöbb jelölést (7) az év legellentmondásosabbnak kikiáltott filmje, a két homoszexuális cowboy történetét feldolgozó Brokeback Mountain szerezte, melynek főszereplőjét, Heath Ledgert csak második helyen tartják esélyesnek a Truman Capote-ot megszemélyesítő Philip Seymour Hoffmannal (Capote) szemben. Ebben a kategóriában szerzett jelölést Russell Crowe (A remény bajnoka), Terrence Howard (Hustle and Flow) és David Strathairn (Good Night, Good Luck). A legjobb alakítást nyújtó filmszínésznők közül a Született feleségek című tévésorozat Lynette-jéért szintén jelölt Felicity Huffman a favorit egy transzszexuális férfi (?) megformálásáért (Transamerica). Versenytársai: Maria Bello (Az erőszak története), Gwyneth Paltrow (Proof), Charlize Theron (North Country) és Ziyi Zhang (Egy gésa memoárja). A vígjáték-musical kategóriában a legjobb öt film: Mrs. Henderson Presents (főszereplője, Judi Dench és mellékszereplője, Bob Hoskins szintén jelölt), a Büszkeség és balítélet (Keira Knightley, Lizzie Bennet alakításáért jelölt), A Producerek című musical filmváltozata (főszereplője Nathan Lane, mellékszereplője, Will Ferrell jelölt), The Squid and the Whale (mindkét főszereplője, Jeff Daniels és Laura Linney jelölt) és a Johnny Cash életéről szóló Walk The Line (Cash megformálásért Joaquin Pheonix, June Carter megformálásáért Reese Witherspoon kapott jelölést). Ebben a kategóriában a legjobb színész díjáért versenyben van még: Pierce Brosnan (Matador), Cillian Murphy (Breakfast on Pluto) és Johnny Depp (Charlie és a csokigyár).

George Clooney a Good Night, Good Luck kapcsán rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként, a Syriana című filmben nyújtott alakításáért pedig mint legjobb mellékszereplő esélyes, tehát összesen négy jelölés tulajdonosa. Az utóbbi kategóriában Matt Dillon (Crash) és Paul Giamatti (A remény bajnoka) kapott még jelölést. A mellékszerepekben remeklő öt színésznő: Scarlett Johansson (Match Point), Shirley MacLaine (In Her Shoes), Frances McDormand (North Country), Rachel Weisz (The Constant Gardener) és Michelle Williams (Brokeback Mountain).

A külföldi filmek versenye a Kung Fu Hustle (Kína), a Master of The Crimson Armor (Kína), a Joeyeux Noel (Franciaország), a Mennyország most (Palesztina) és a Tsotsi (Dél-Afrika) között dől el.

A tévéműsorok közül a legtöbb jelölést a Született feleségek című sorozat kapta, melynek öt női főszereplője közül négyet (Felicity Huffman, Eva Longoria, Marcia Cross és Teri Hatcher) emeltek ki a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének tagjai.

A 63. Golden Globe-díjkiosztásra, melyen Anthony Hopkinsnak a tervek szerint Brad Pitt adja majd át az idei Cecil B. DeMille-életműdíjat, 2006. január 16-án kerül sor a Beverly Hills-i Beverly Hilton nemzetközi báltermében.

Hollywood, 2005. december

a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének magyar tagja

Jake Gyllenhaal és Heath Ledger Ang Lee legtöbb jelölést kapott, Brokeback Mountain címû filmjében
Jake Gyllenhaal és Heath Ledger Ang Lee legtöbb jelölést kapott, Brokeback Mountain címû filmjében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.