Az SZDSZ az uniós költségvetés vétója ellen

A Szabad Demokraták Szövetsége tegnap közleményben bírálta a kormány uniós politikáját. A kisebbik koalíciós párt szerint az EU-költségvetés megvétózásával való fenyegetés helyett - amit Gyurcsány Ferenc kormányfő jelentett be hétfőn - a kormánynak sokkal inkább abban kellene döntenie, hogy a reformerek vagy a konzervatívok pártjára áll-e. Az SZDSZ azt akarja, hogy a kormány ne a mezőgazdaság versenyellenes támogatásában lássa az EU legfőbb célját, hanem egy versenyképesebb Európa elősegítésében.

A liberálisok szerint a fenyegetés a nemzeti érdekek védelmezőjeként tüntethet fel politikai erőket, de ez szövetségesek nélkül rengeteget ártana az ország érdekérvényesítő képességének.

A liberálisok az unió költségvetésével kapcsolatos vitában azt várják el a miniszterelnöktől, hogy Magyarország mondja ki: a pénzügyi perspektíváról a tagállamokkal konszenzussal és minél előbb állapodjon meg, továbbá a mezőgazdasági támogatások csökkentéséről, az EU versenyképességét előtérbe állító költségvetési gondolkodásról kezdődjön az unión belül átfogó vita. Emellett Magyarország ragaszkodjon ahhoz, hogy az unió egyenrangú országokból áll, és ne a felzárkózást segítő alapokon, hanem a mezőgazdasági támogatáson spóroljon.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.