Barroso telefonon egyeztetett Gyurcsánnyal

José Manuel Durao Barroso, az EU-bizottság elnöke még hétfőn telefonon felhívta Gyurcsány Ferencet, ismertette vele a brit miniszterelnöknek küldött levelében lefektetett elképzeléseit, és kérte, hogy mint magyar kormányfő és mint a visegrádi országok koordinátora álljon ki az új tagállamok és Európa jövője szempontjából fontos elvek mellett.

Ezt Barroso közölte Fazakas Szabolcs szocialista európai parlamenti (EP) képviselővel, aki az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnökeként a legmagasabb tisztséget betöltő magyar politikus az uniós törvényhozásban. A Barroso-Fazakas találkozóról az MSZP európai parlamenti delegációja tájékoztatta közleményben az MTI-t.

Tony Blair brit kormányfőhöz, az Európai Unió soros elnökéhez írt hétfői levelében Barroso azt kérte, hogy az új brit költségvetési javaslat a Nagy-Britanniának járó uniós visszatérítés nagyobb arányú csökkentését, illetve az Európai Unió új tagországainak adandó nagylelkűbb és igazságosabb támogatást tartalmazza. Barroso szerint ezek kulcsfontosságú elemek ahhoz, hogy az EU csütörtök-pénteki csúcstalálkozóján jóváhagyják a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó költségvetést.

Az Európai Bizottság elnöke a Fazakassal folytatott tanácskozás után, hétfőn késő este részt vett az EP költségvetési ellenőrző bizottságának ülésén. Kezdeményezésének lényegét ezen úgy foglalta össze, hogy az volumenében nagyobb, tartalmában, szellemiségében más, mint a brit javaslat. Külön hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja a megkülönböztetést a régi és az új tagállamok között s főképp azt, hogy a brit javaslat másfajta kohéziós politikát szán a régieknek és mást az újaknak.

Az MSZP-s EP-képviselőcsoport közleménye szerint Barroso reméli, hogy a Tanácsban (azaz az állam- és kormányfők csúcstalálkozóján) a tagállamoknak sikerül az új, általa felvázolt szempontok szerint megegyezést elérni. A portugál politikus egyúttal figyelmeztetett, hogy a pénzügyi perspektíva elfogadásához az Európai Parlament és az EU-bizottság egyetértése is szükséges, ezért bátorította a parlamentet, hogy az általa kifejtett szellemiség mellett foglaljon állást.

Az Európai Parlament legfőbb frakcióinak vezetői kedden Strasbourgban figyelmeztették a tagállamokat: nem hajlandóak bármilyen megállapodást elfogadni az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről. Olyan egyezségre van szükség, amely az EP álláspontját is figyelembe veszi.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.