Jóváhagyták a REACH-programot

Az Európai Unió illetékes miniszterei kedden jóváhagyták a sokat vitatott, REACH betűszó néven ismert programot, amely a vegyi anyagok felhasználását szabályozza újra.

A REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) nevű program az emberi egészség és a környezet védelme érdekében mintegy 30 000 vegyi anyag regisztrálását, bevizsgálását illetve engedélyezését írná elő az elkövetkezendő tizenegy év alatt. A 30 ezres számot az magyarázza, hogy a szakértők szerint nagyjából ennyi különböző típusú vegyi anyagot gyártanak évente legalább 1 tonna mennyiségben.

A mostani jóváhagyást megelőzően az Európai Parlament november 17-én a képviselők első olvasatban jóváhagyták a vegyi anyagok szabályozásáról (regisztrálásáról, bevizsgálásáról és engedélyezéséről) szóló új uniós jogszabálytervezetet.

Az Európai Bizottság adatai szerint a REACH tizenegy év alatt mintegy 2,8-5,2 milliárd euró pluszköltséget jelent az európai gazdaságnak, és ezen belül 2,3 milliárd eurót az európai vegyiparnak, ami az ágazat üzleti forgalmának mindössze 0,05 százaléka. Ugyanakkor a várható előnyök hatalmasak: a becslések szerint 10 százalékkal eshet vissza a vegyi szennyezéssel összefüggő betegségek száma, ami a halálesetek számát évente 4500-zal csökkentené, és harminc év alatt az egészségügyi kiadásoknál elért megtakarítás 50 milliárd eurót tehet majd ki.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.