A Dzsumbuj ügyét politikai célokra használják - állítja a Ferencvárosi Polgári Frakció

Ne lehessen politikai haszonszerzésre felhasználni a Dzsumbujban élők nyomorúságos helyzetét, ezért a Ferencvárosi Polgári Frakció tárgyalásokat kezdeményez a "felelős helyi pártokkal" - közölte a IX. kerületi képviselőcsoport vezetője kedden.

Bácskai János szerint az MSZP etnikai feszültség keltésére tett kísérletet Ferencvárosban Pál Tibor országgyűlési képviselő és  Bánsághi Tamás, a szocialisták helyi elnökének irányításával. Kinek áll érdekében, hogy elszabaduljon a pokol a Dzsumbujban? - tette fel a kérdést a fideszes politikus, aki szerint az itt élő cigányokat próbálják politikai célokra felhasználni. A Fidesz, az MDF, az MKDSZ és a Fidelitas tagjaiból álló polgári frakció úgy látja, hogy "december 8-án, a helyi MSZP egyik elnökségi tagja által szervezett és vezetett Bakáts téri tüntetésen, nehéz sorsú emberek, fiatalkorúak kiszolgáltatott helyzetével visszaélve  kavartak politikai vihart egy gyámhatósági ügyből".

Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter az említett demonstráció napján azonnali hatállyal felfüggesztette a Dzsumbuj helyzetének rendezésére életre hívott együttműködési programban való  részvételét; a döntést a tárca vezetője az együttműködő felek szakmát és az etikai normákat sértő magatartásával indokolta.

Demszky Gábor főpolgármester február 17-én jelentette be, hogy szociális városrehabilitációs program indul a többi közt a IX. kerület részvételével. Göncz Kinga akkor arról beszélt, hogy a jövőben együtt kell gondolkodni az leromlott épületek és a nehéz helyzetben lévő emberek  rehabilitációjáról.

Az 1937-ben átadott, három épületből álló telep, a Dzsumbuj egyik legfőbb problémája az, hogy egy gyártelepi környezetbe ékelődött, és így elszigetelődött a város életétől. A ferencvárosi telep speciális társadalmi életéről Ambrus Péter Dzsumbuj címen könyvet írt az 1980-as években, a szociológiai mű ma is tananyag az egyetemeken.

Az egymásra nyitott, többnyire kis alapterületű, egyszobás otthonokból álló Dzsumbuj, mint "egyedi szubkultúra koncentrálja, tartósítja és újratermeli a nyomort" - áll a kerület által készített jelentésben, melynek írói megállapítják még azt is, a fővárosban máshol is találhatók ilyen "zárványtelepek", de a Dzsumbujban érhető leginkább tetten a gettósodás, a nyomor koncentráltsága.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.