Népszavazási kezdeményezés az állami normatívák értékmegőrzéséről

Népszavazást kezdeményez a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete (SZESZE) az oktatási és szociális intézmények értékmegőrző állami normatív támogatása érdekében - közölte Pósfai Gábor, a SZESZE alelnöke.

Mivel a legfrissebb információink szerint továbbra is jelentős elvonásra kell számítani a bentlakásos szociális intézmények jövő évi állami normatív támogatásával kapcsolatban, ezért úgy döntöttünk, hogy népszavazási kezdeményezést indítunk, amelyik egy hosszabb távú megoldást céloz annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg évről évre a támogatások csökkenése - mondta Pósfai Gábor.

Az aláírásgyűjtő íven a következő kérdést fogalmazták meg: "Akarja-e ön, hogy az oktatási és szociális intézményeket megillető állami normatív támogatások értékmegőrzése érdekében a támogatás egyik évben sem legyen kevesebb, mint amennyi a megelőző esztendőben volt?"

Ez két olyan ágazat, amelyik a költségvetési törvény hatálya alá tartozik, léte az állam finanszírozásától függ - tette hozzá az alelnök. A népszavazási kezdeményezést szerdán adja be a szervezet az Országos Választási Bizottságnak (OVB) hitelesítés céljából. Amennyiben az OVB hitelesíti az aláírásgyűjtő ívet, a jogszabály értelmében az egyesületnek 200 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni a népszavazás kiírásához.

Az alelnök elmondta azt is, hogy a köztársasági elnöknél kezdeményezni fogják a költségvetési törvény előzetes normakontrollját is a szerzett jogok védelmében.

Emellett sajtó-helyreigazítási kérelmet nyújtanak be az esélyegyenlőségi minisztérium december másodiki, a SZESZE tüntetése kapcsán íródott közleménye miatt, mivel az az egyesületet negatív színben tüntette fel - tette hozzá az alelnök.

A Fogyatékosok Pártja bírálja a kezdeményezést

Goldner Ibolya, a Fogyatékosok Pártja elnöke a NOL szerkesztőségével közölte: nem értenek egyet a SZESZE népszavazási kezdeményezésével és az ellen tiltakozni fognak. Megengedhetetlennek tartják, hogy "a jelenlegi nem hatékony és diszkriminatív támogatási rendszert erősítsék a mindenkori kormányok", amint megengedhetetlen álláspontjuk szerint az is, hogy "a mindenkori kormányok külön-külön tárgyaljanak ugyanarról a témáról az érintettek különböző szereplőivel". Goldner Ibolya ismételten tiltakozott az ellen, hogy "hitelesítetlen 20 ezer aláírás alapján a SZESZE képviselőivel történt minisztériumi és miniszterelnöki egyeztetés után 5,5 milliárd forintot osszanak, miközben a 70 ezer aláírással támogatott, hitelesített népi kezdeményezés kapcsán mindenféle egyeztetés elmaradt".

A Fogyatékosok Pártja kilátásba helyezte: alkotmánymódosítási kezdeményezéssel egybekötve tesznek lépéseket "az önmagukat ellátni képtelen személyek diszkriminációmentes ellátása" érdekében.

(forrás: MTI, Fogyatékosok Pártja)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.