Kitiltották Üzbegisztánból a Szabadság Rádiót

Az üzbég kormány kitiltotta az országból a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) nevű, amerikai pénzzel finanszírozott adót, a külföldi média üzbegisztáni tevékenységét szabályozó rendelkezések megsértésére hivatkozva.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió és a brit BBC rádió és televízió üzbég adása volt a két fő független üzbég nyelvű hírforrás, amely a hadsereg  által vérbe fojtott andizsáni felkelésről tudósított ez év májusában. "A májusi események óta a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió tudósítói módszeres zaklatásnak és megfélemlítésnek voltak kitéve Üzbegisztánban" - közölte honlapján a rádióadó.

Az üzbég kormány azzal vádolta a külföldi médiát, hogy pontatlanul tudósított az andizsáni erőszakcselekményekről. A hivatalos Taskent szerint a hadsereg katonái "terroristákkal  végeztek" az ország keleti részén fekvő városban. Szemtanúk elbeszélései szerint azonban a katonák tüntető civilek tömegére tüzeltek, nők és gyerekek is áldozatul estek kíméletlen eljárásuknak.

A SZER/SZR betiltásának hivatalos indoklásában nincs szó az andizsáni eseményekről, sem a rádióállomás azzal kapcsolatos munkájáról. Az üzbég külügyminisztérium levele, amelyben értesítette a rádió ügyvezető elnökét az akkreditálás megvonásáról, azt rótta  fel, hogy a SZER/SZR nem akkreditált, szabadúszó üzbég újságírókat is alkalmazott, amit tiltanak a helyi rendelkezések.

A BBC Világszolgálata már októberben bezárta taskenti irodáját, és kivonta újságíróit a közép-ázsiai országból, arra hivatkozva, hogy az üzbég hatóságok megfélemlítik tudósítóit. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.