Amerikai jogvédők tüntetnek a guantánamói bázisnál

Amerikai katolikus békeaktivisták - köztük egy apáca és egy pap - érkeztek a Kuba területén lévő guantánamói amerikai katonai támaszponthoz, hogy három napig tartó virrasztással és éhezéssel tüntessenek az ott őrzött, terrorizmussal gyanúsított személyek fogva tartásának körülményei ellen.

Guantánamón mintegy 500, főleg Afganisztánban és Irakban elfogott személyt őriznek, s bár amerikai részről állítják, hogy megfelelően bánnak velük, eddig sem a Nemzetközi Vöröskeresztnek, sem más, az emberi jogok tiszteletben tartásának ellenőrzésére alakult szervezetnek nem engedélyezték, hogy meglátogassák őket. Hogy pontosan mivel vádolják, s milyen jellegű kihallgatásoknak vetik alá őket, arról a külvilágnak nincs tudomása.

A támaszpont közelében tábort ütött huszonöt aktivista a Tanúságtétel a Kínzás Ellen elnevezésű szervezet tagja, s a kubai utazásokra vonatkozó washingtoni tilalmat áthágva a múlt héten érkezett Santiago de Cubába, hogy onnan 80 kilométert gyalogolva négy nap alatt eljusson a guantánámói börtöntől mintegy 6 kilométerre lévő Glorieta kisvárosba. A csoport tagjai találkozni szeretnének a foglyokkal, és jogszerű igazságügyi eljárást követelnek számukra. (MTI)

A békeaktivisták La Mayanál, útban a guantánamói börtöntábor felé
A békeaktivisták La Mayanál, útban a guantánamói börtöntábor felé
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.