Jöhet az olcsó cigi Horvátországból

Súlyos csapást jelenthet Horvátország uniós társult tagsága a magyar dohányiparra, és a költségvetés jövedéki adóbevételei számára. A társulási szerződésben ugyanis Horvátország igencsak kedvező feltételeket alkudott ki magának a cigaretta exportjára: az Európai Unió tagállamaiba a horvát csatlakozásig is vámmentesen kerülhet a dohányáru, míg az uniós tagok oda vámmal, s meglehetősen visszafogott kvótákban kimérve kaptak csak szállítási lehetőséget. Vagyis: amíg az olcsó horvát dohány ide akadálymentesen jöhet, ez fordítva nem igaz.

A vámmentesség a Horvátországgal szomszédos államokra veszélyes leginkább - így Magyarországra is. Az ott rendkívül olcsón előállított dohányáru és az alacsony szállítási költségek kombinációja komoly árelőnyt biztosít - még akkor is, ha a behozott horvát dohányra a magyar adót ugyanúgy meg kell fizetni. Magyarországon ez annyit jelent, hogy a gyilkos árverseny folytatódhat, és átterjed a minőségibb cigarettákra is.

Mivel a dohánytermékeken lévő teher egy jelentős része az ár százalékában van meghatározva, az olcsóbban eladott cigaretta kisebb adóbevételt hoz a büdzsének, arról nem beszélve - mondják az egészségvédők -, hogy serkenti a fogyasztást.

A horvát adómentesség ezrek munkáját veszélyezteti - teszi mindehhez hozzá Sánta János, a Continental Dohányipari Rt. elnöke. A magyar magántulajdonban lévő - a sátoraljaújhelyi gyárat, egy dohányfermentálót és saját disztribúciós hálózatot működtető - céget nehéz helyzetbe hozta az uniós csatlakozás: csökkenő árbevétel, olvadó versenyképesség volt a következmény. Sánta azon társaságokat hibáztatja, amelyek célja az új uniós piac lerablása: az önköltséget nem fedező árak megjelenése csak arra jó, hogy a hazai termelést és gyártást tegye tönkre. A horvát import megjelenése ezt a folyamatot gyorsíthatja. A Continental elnöke azt mondja: a költségvetés bevételeit apasztó, a magyar munkahelyeket veszélyeztető folyamatnak csak egy jobb állami szabályozás vethet véget.

Elkobzott csempészcigarettákat gyûjtenek össze megsemmisítésre a határõrök
Elkobzott csempészcigarettákat gyûjtenek össze megsemmisítésre a határõrök
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.