Az EU tudott a fogolyszállításokról?

Tudott-e Brüsszel a CIA-gépek és utasaik európai forgalmáról? Ezt firtatja továbbra is a világsajtó.

A The Sunday Telegraph szerint 2003 elején Athénban született megállapodás arról, hogy az Egyesült Államok igénybe vehet európai "tranzitlehetőségeket" írja R. Hahn Veronika londoni tudósítónk. E közléssel új fordulatot vehet az európai közvéleményt hetek óta lázban tartó titkos CIA-fogolyszállítások ügye. A legnagyobb példányszámú brit vasárnapi politikai napilap címoldalán számol be arról, hogy az Európai Unió még 2003 elején, Görögország EU-elnöksége idején titokban lehetővé tette az Egyesült Államok számára, hogy európai földön található tranzitlétesítményeket használjon "bűnözők" szállítására. A leleplezés ellentmond az EU többször is elhangzott cáfolatának, hogy tudott volna a fogolyszállító repülőutakról.

A téma 2003. január 22-én került napirendre egy a terrorizmus elleni háborúval kapcsolatos bizalmas megbeszélésen. A később nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvből törölték azonban a megállapodásra való utalásokat. Az Európai Unió tisztviselői a konzervatív lap érdeklődésére megerősítették, hogy a teljes emlékeztetőt megküldték a tagországoknak, így azt a londoni belügyminisztériumnak is meg kellett kapnia. Múlt szerdán, a parlamenti azonnali kérdések félórájában a Liberális Demokraták vezetője számon kérte Tony Blairtől, mikor hagyta jóvá az amerikai politikát, de a kormányfő úgy tett, mintha nem tudna a dologról. Charles Kennedy információja szerint 18 brit repülőtéren mintegy 400 CIA-börtöngép fordult meg.

A The Sunday Telegraph washingtoni tudósítója látta a teljes dokumentumot és idézi is a megállapodás konkrét részleteit a határrendészeti szolgálatok együttműködéséről, mely magába foglalja "az adatok cseréjét és az európai tranzitlétesítmények fokozott használatát a bűnözők és a nem befogadható idegenek visszairányítása érdekében".

- Nem láttuk a The Sunday Telegraph mai cikkét, így nem áll módomban kommentálni a tartalmát - mondta lapunkbrüsszeli tudósítójának tegnap délután Jonathan Todd, az Európai Bizottság hét végi ügyeletes szóvivője.

A The Sunday Telegraph szövegéből kiderül, feltehetően szakértői szintű tárgyalásokról lehet szó. - Az ilyeneken nincsen jelen a tagállamok összessége, s akkori megfigyelőként mi sem kaptunk meghívást - világította meg lapunknak a hátteret egy brüsszeli magyar diplomata, neve elhallgatását kérve. - Jelen szokott lenni a soros elnökség, az azt követő (ebben az esetben az olasz), az EU-tanács főtitkárságának, valamint az Európai Bizottság képviselője, nem beszélve az USA szakértőiről - folytatta, megemlítve: "nehéz is lenne úgymond bizalmas találkozóra Athénba csődíteni tizenöt belügyminisztert és az illetékes EU-biztost (aki ekkor a portugál António Vitorino volt.)"

Az akkori görög elnökségi naptár is megerősíti, hogy január 22-én "vezető tisztviselők" (értsd: nem politikusok) vettek részt az EU-USA akciócsoport athéni találkozóján.

Brüsszeli EU-diplomaták erre lapunknak azt mondták: ez a szövegrészlet (ha nem hamisítvány, vagy később el nem fogadott fogalmazvány a The Sunday Telegraph szövege) "teljesen szokványos" belügyi megállapodás, "az ilyesmihez szakértői szint is elég". Az ott említett "tranzitutasok nem szállnak ki a gépből, amely csak kerozint vételez a leszállásnál, s az utasok személyazonosságát nem szokás firtatni". A korábban már idézett magyar diplomata pedig azt mondta: Magyarország nem kapott ilyen tájékoztatást, igaz, nem is volt ekkor tagállam.

Binali Yildirim török közlekedési és szállítási miniszter november végén elismerte, hogy egy amerikai repülőgép - a sajtó szerint ezt a CIA bérelte és feltételezett terroristák szállítására használta - technikai okokból leszállt Isztambulban. A gép mindkét esetben Azerbajdzsánból érkezett Törökországba. Gül külügyminiszter szerint azonban "Nem szálltak se le, se fel utasok, semmilyen gyanúsítottat nem vittek el vagy kérdeztek ki törökországi repülőtéren."

Az archív kép az északkelet-lengyelországi Szymany volt katonai repülõterét ábrázolja
Az archív kép az északkelet-lengyelországi Szymany volt katonai repülõterét ábrázolja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.