Amőba: nyúlik a balnyúlvány

Nem engedi az Amőbának Gyurcsány Ferenc, hogy szervezetként beszálljon a választási adok-kapokba; helyette inkább a kampányhisztéria csitításában segíthetne. Az Amőba "politikai érintetlensége" hosszú távú terveket szolgál: egyesek szerint hat-tíz év múlva e körből kerülhet ki a "párt új magja".

Az Amőba (Alapítvány a Modern Baloldalért) egy játék, persze baloldali játék, de nem egy párt segédcsapata - tudatta Gyurcsány Ferenc a balra húzó fiatalokat rendszerbe szervező társasággal, jelezve, hogy nem vetheti bele és nem őrölheti fel magát a választási küzdelemben. A miniszterelnök inkább a "választási sebtapasz" szerepét szánja az Amőbának - azaz a szervezet tegyen meg mindent, hogy a kampány ne szakítsa szét az országot. - Mert - magyarázta a baloldal győzelmében biztos Gyurcsány - sokkal könnyebb lesz úgy kormányozni, ha nincs nemzeti hisztéria.

- Mivel Magyarország nem választásokból áll, erre csak egy valódi civil szervezet képes. Mert nem jó, ha a civil társaságok politikai kaméleonként változtatják a színüket - üzente Gyurcsány (vélhetően a Fidesz polgári holdudvarára utalva) a szintén a szemforgató hüllőről elnevezett diszkóból. Majd az Amőba "megkésett Télapójaként" ajándékokat (orkándzsekit, hogy bírják a politikai széljárást; HVG-előfizetést, hogy tudják, mit is mondott) osztott szét mindazoknak, akik az elmúlt fél évben a legtöbb pontot söpörték be a főként politikai szimulációs játékok megoldásával.

Persze azért hiba lenne azt gondolni, hogy a szocialista források szerint mintegy 100 millió forinttal kistafírozott, összesen mintegy 10 ezer regisztrált és háromezer "csapatba rendezett" taggal büszkélkedő Amőba pusztán baloldali játék. Bár a feladatok zöme (például egy virtuális település polgármestereként beszéld rá a jónépet arra, hogy egy cég szemétégetőt építhessen kis falujuk határában) csak elméleti, a tagtoborzás azonban kőkemény gyakorlati feladat. S ha minden jól alakul, pár éven belül az Amőba "nyúlványai" behálózzák az országot. Hogy most a miniszterelnök elrekesztette a szervezetet - de csakis mint egységet - a választásoktól, "mindössze" azt jelzi: hosszú távra tervez. Hisz szerinte az Amőba a felkészülés lehetősége (hogy mire és mikorra kell formába hoznia magát a tagságnak, arról nem beszélt). Rebesgetik a Parlament folyosóin, hogy a "messzire tekintő" Gyurcsány "pártot" épít, s ebben arra az Amőbára támaszkodna, melyet 2005 februárjában (magánszemélyként) ő maga alapított Hiller Istvánnal és Lendvai Ildikóval. (Igaz, a pártelnök, illetve az MSZP frakcióvezetője csendes-, de legalábbis hallgatag társnak tűnik ebben a vállalkozásban.)

- Hogy már a 2006-os választások után bevetné e csapatokat az MSZP megreformálására, azt a legtöbben "szimpla baromságnak" tartják. Az indok: ha a vezérkart esetleg meg lehetne is "tizedelni", a területi alapon szerveződő szocialista pártban képtelenség lenne egyetlen huszárvágással lecserélni a helyi, a területi, a megyei, illetve az e fölött lévő szintet. Azt a verziót viszont jóval kevesebben vetik el, hogy 2010-re, de inkább 2014-re kinevelhető egy - nem klasszikus pártalapon szocializálódott, a jelenlegi MSZP-s szekértáborokhoz nem, inkább az alapító trióból főként Gyurcsányhoz kötődő - csapat, amely a szervezetekbe beépülve újíthatja meg a szocialista pártot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.