Nobel-díj-kiosztó Pinter nélkül

Alfred Nobel halálának évfordulóján, szombaton XVI. Károly Gusztáv svéd király Stockholmban adta át az idei Nobel-díjakat tíz kitüntetettnek.

Az irodalmi Nobel-díjat elnyert Harold Pinter angol drámaíró kórházi kezelése miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, kiadója vette át az aranyérmet, az oklevelet és a díjjal járó 10 millió svéd koronás (1,25 millió eurós) csekket. Az angol kortárs drámairodalom kiemelkedő alakja a svéd akadémia szerdára tervezett hagyományos előadás-sorozatán sem tudott megjelenni. Előre felvett beszédében élesen kikelt az amerikai elnök és a brit kormányfő ellen, akiknek - véleménye szerint - törvény előtt kell felelniük azért "a mérhetetlen hazugságtömegért", amellyel az iraki háborút indokolták. A 75 éves - egyes életrajzi adatok szerint magyar felmenőktől származó - Pinter úgy véli, nem felelt meg a valóságnak, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei voltak, ezért az iraki beavatkozást "banditaakciónak", "nyílt állami terrorizmusnak" tartja.

Thomas Schelling amerikai és Robert Aumann izraeli tudós nyerte el a 2005. évi közgazdasági Nobel-díjat a kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti kutatásaikban elért eredményeikért. Elméletükkel leírható, hogyan hozzák meg döntéseiket az egyes szereplők - országok, vállalkozások, emberek -, fölmérve az ellenfelet, és elébe vágva döntéseinek, miközben előrevetítik a saját erejükről kialakult képet, ahogyan az amerikaiak és a szovjetek tették a nukleáris fegyverkezési versenyben a hidegháború idején.

Az idei kémiai Nobel-díjat két amerikai, Robert H. Grubbs és Richard R. Schrock, valamint a francia Yves Chauvin kapta a szerves szintézisen belüli metatézismódszer kifejlesztéséért. Felfedezésük "fantasztikus lehetőséget teremt új szerves molekulák építéséhez", amelyek segítségével új alapanyagokra és gyógyszerekre akadhatunk - mondta Per Ahlberg, a svéd akadémia tagja a díj átnyújtásakor. A fizikai Nobel-díjakat is megosztva ítélték oda két amerikai és egy német tudósnak. Roy J. Glaubert az optikai koherenciával kapcsolatos kvantumelmélet továbbfejlesztéséért, a fényrészecskék viselkedésének elméleti leírásáért tüntették ki; az amerikai John L. Hallt és a német Theodor W. Hanscht pedig a lézeralapú precíziós színképelemzés, vagyis az atomok és a molekulák fényének nagy pontosságú színmeghatározása terén elért eredményeiért.

Az orvosi Nobel-díjakat Barry J. Marshall és J. Robin Warren ausztrál tudós kapta a Helicobacter pylori nevű, a gyomorhurutot és -fekélyt okozó baktérium felfedezéséért. A Nobel-békedíjat Oslóban adták át a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek és főigazgatójának, Mohamed el-Baradeinek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.