Huszonöten civakodnak eurómilliárdokon

Mindenki veszekszik mindenkivel - majd a végén kibékülnek, és létrejön az egyezség. Nem valamiféle családi perpatvarról van szó, az Európai Unió működik így. Csak remélni lehet, hogy a módszer ezúttal is beválik...

A költségvetési huzavonánál előkerült a jól begyakorolt recept: kibogozhatatlan érdekszövevény, zsarolás, tiltakozás a tiltakozás ellen. A recept annyival bonyolódott, hogy megnőtt a hozzávalók száma - tizenöt helyett immár huszonöt tagállam próbálja lefőzni a többieket.

Nézzük, ki mit tartogat a spájzban. Hat ország előre jelezte, hogy kezd kiürülni a kamrája: a német-francia-brit-holland-svéd-osztrák hatos régóta panaszkodik, hogy túl sokat fizet be a brüsszeli közösbe.

Mire a kelet-európaiak, akik már úgyis vízzel főznek, az asztalra csaptak. Ha egyszer beengedték őket a konyhába, miért kellene éhezniük? Társultak hozzájuk a nyugati "szegények", a spanyolok és a portugálok is.

De civakodnak egymás között a leggazdagabbak is. Ahogy az EU-elnökséget betöltő Nagy-Britannia külügyminisztere megjegyezte, "Franciaország mindig szívesen tárgyal a pénzünkről". Merthogy a franciák azt mondják: az európai éléskamra megtöltése igenis fontos, nehogy már egy fillért is elvegyenek a gazdáktól - nézzenek inkább a britek pénztárcájába. Mire London: ha ti így, akkor a mi zsebünkben se turkáljanak.

Ám vigyázat, az uniós boszorkánykonyhában az erősebb győz. A magyar (szlovák, cseh, lengyel stb.) kormány mégis jól tette, hogy végre kieresztette a hangját, és rájött: az EU-ban úgy kell viselkedni, mintha egyenrangú szakácsok - bocsánat, tagországok - lennénk. A recept talán legfontosabb része ez. Mindenki közli, mit szeretne ebédre, vitatkozik egy darabig, aztán megeszi, amit kap. A lényeg, hogy jóllakjon.

Magyarország 2013-ig biztosan jól lakik - csak győzze megemészteni az uniótól kapott (22 milliárd eurónyi) élelmet. Ráébredtek erre a magyar politikusok is, akik most már nem lökik félre az eléjük tett étlapot (a brit soros elnökség javaslatát), hanem csak azt ismételgetik: az utolsó pillanatig tárgyalni kell.

S az utolsó pillanat vészesen közeleg: EU-csúcsnak hívják, és csütörtökön kezdődik Brüsszelben. A belga fővárosban közismerten kitűnően főznek - remélhetőleg a huszonöt kormányfőre is vonzó menü vár.

Ha vetünk egy pillantást az alábbi rajzra, láthatjuk, hogy az unió vezéreinek lesz miről beszélgetniük evés közben. Érdemes például megnézni, miként osztják szét a "konyhapénzt" a tagállamok, illetve a különféle területek között. Mondhatni, ezt jól kifőzték.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.