EU-büdzsé: Berlin csak magának fizet

Németország nincs abban a gazdasági helyzetben, hogy megfinanszírozza a mostani brit javaslattól lényegesen különböző, a kelet-európai államoknak jóval kedvezőbb új EU-s költségvetést - derült ki az új német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier budapesti tárgyalásain.

Steinmeier a Gyurcsány Ferenc kormányfővel és Somogyi Ferenc külügyminiszterrel folytatott pénteki megbeszélései után azt mondta: Németország nettó befizetőként a valamivel egy százalék feletti költségvetési hozzájárulást tudja maga számára elfogadni. Szó sem lehet róla, hogy a német költségvetés konszolidálásával megtakarított pénzeket a közös brüsszeli kasszába tegyék át.

A szociáldemokrata politikus az EU soros elnöki tisztét betöltő Nagy-Britannia büdzsé-előterjesztését olyan munkaalapnak nevezte, amely jelenlegi formájában sok tagállam számára elfogadhatatlan, de német megítélés szerint bizonyos részletek és struktúrák feljavításával mindenki számára elfogadhatóvá lehet tenni. Steinmeier kompromisszumkészséget sürgetett minden érdekelttől, megismételve azt a sokat hangoztatott érvet: az új tagállamok elsőrendű érdeke, hogy mielőbb megállapodjanak a 2007-2013-as időszakra szóló költségvetésről. A költségvetési ügyeknél magyar szempontból sokkal biztatóbbnak hangzott, hogy a Merkel-kormány külügyminisztere kijelentette, Németország továbbra is az egyik legnagyobb külföldi befektető akar lenni hazánkban. Somogyi Ferenc szerint a kétoldalú kapcsolatokban mutatkozó "zavaró momentumokat", így az NSZK-ban dolgozó magyarokkal szembeni razziaszerű ellenőrzések nyomán keletkezett feszültségeket immár sikerült kiiktatni.

Mindkét külügyminiszter hangsúlyosan szólt a nyugat-balkáni térségről, ahol újfajta politikai-gazdasági együttműködésre nyílhat lehetőség. Steinmeier elutazása előtt felszólalt az immáron 15. alkalommal megrendezett Német-Magyar Fórumon.

Steinmeier és Somogyi a közös sajtótájékoztatón - hangsúly a német beruházásokon
Steinmeier és Somogyi a közös sajtótájékoztatón - hangsúly a német beruházásokon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.