Égő faló a Hidász utcában

Fából e célra készített életnagyságú lovat gyújtott fel Bakáts Tibor "Settenkedő", kritikus pénteken délután a Honvédelmi Minisztérium Hidász utcai lovardája előtt, tiltakozásul az ellen, hogy a HM be akarja zárni a lovardát.

A lelkes lovasok, az itt lovagló gyerekek és szüleik, valamint a lángoló ló előtt az ismert kritikus kijelentette: az "uralkodó politikai osztálynak" azt üzeni, hogy az ő dolguk távolabbra látni az egyszerűbb embereknél, a jövőbe, és a múltba is, hogy ne hagyják feláldozni kicsinyes, napi anyagi érdekekért a magyar lovassport utolsó budapesti fellegvárát.

Sajnálattal jegyezte meg: az itt lovaglók - köztük intézeti és fogyatékos gyerekek - levélben fordultak a lovarda megmaradása érdekében Sólyom László államfőhöz és Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz, de választ nem kaptak.

A lovarda előtt megjelent Ráday Mihály, az ismert városvédő, aki arról beszélt, hogy miközben a magyar lovas nemzetnek tekinti magát, ő azt látja amerre csak jár, hogy a fedett lovardákat mindenütt elidegenítik eredeti céljuktól, és még a védett épületek sem menekülnek meg. Egyetlen jó példaként Kisbért említette, ahol a fedett lovardát felújították, és meghagyták eredeti funkciójában. Másutt, már szinte mindenütt bevásárlóközpontok állnak ott, ahol nem is olyan régen még lovagolni lehetett.

A lovarda közönsége egyébként egyesületként vállalná az üzemeltetést úgy, hogy eltartsa magát az intézmény, és ne kerüljön a minisztériumnak pénzbe.

A HM nem hivatalos közlés szerint hajlandó megfontolni a lehetőségeket, a legutóbbi hivatalos közlés értelmében azonban jövő szerdán elviszik a lovakat, ami általános nézet szerint a lovarda végét jelenti.

A jelenlévők az ügyben újabb tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.