Blair: "korlátozott a játéktér" a költségvetési megállapodáshoz

Tony Blair brit kormányfő pénteken annak a véleményének adott hangot, hogy "nagyon korlátozott a játéktér" a 2007-2013-as időszakra vonatkozó európai unió költségvetésről való megállapodásra.

Londonban tartott sajtóértekezletén az EU soros elnökének tisztét ellátó brit kormányfő egyben arra figyelmeztetett: "valódi árnyékot vet az Európai Unióra" és annak jövőbeni bővítésére, ha nem sikerül megállapodást elérni az uniós költségvetésről a jövő heti brüsszeli EU-csúcstalálkozón.

Úgy vélte, nem lesz megállapodás a költségvetésről anélkül, hogy ne vizsgálnák felül az agrárkiadásokat.

A londoni sajtóértekezletre azután került sor, hogy a brit kormányfő tizenegy EU-tagállam kormányfőjével illetve José Manuel Barroso bizottsági elnökkel tanácskozott csütörtökön és pénteken a hét elején előterjesztett, és az unió szinte valamennyi tagállama által elfogadhatatlannak minősített brit költségvetési javaslatok módosításáról.

Barroso bízik a költségvetési megállapodásban

A jövő héten megállapodás születhet az uniós költségvetésről, de aheves vitában mindenkinek engedményeket kell tennie - hangoztattapénteken Londonban José Manuel Barroso, a bizottság elnöke.

A politikus azt követően nyilatkozott, hogy megbeszélést folytatott Tony Blair brit kormányfővel, az unió soros elnökével. Reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia a jövő héten az uniós költségvetés javított változatával áll elő, amivel feloldható lesz a jelenlegi patthelyzet.

Barroso a miniszterelnök Downing Street-i hivatalából távozóban hangoztatta: szerinte még mindig van esély a megegyezésre. "Nagyon nehéz lesz, de lehetséges a megállapodás" - mondta. A bizottság elnöke, aki a hét elején elfogadhatatlannak minősítette a brit költségvetési javaslatot, pénteken már sokkal derűlátóbb volt. - Reformokat szeretnénk Európában, és a reformok pénzbe kerülnek. "Ha azt szeretnénk, hogy nagy, versenyképes és nyitott Európánk legyen, ahhoz az kell, hogy befektessünk Európába" - hangoztatta. Közölte, hogy további javaslatok lesznek, amelyek már a jó irányban tett kezdeményezések. Úgy vélekedett, hogy biztosan lesz megoldás.

Tony Blair pénteken újabb európai vezetőkkel folytatott megbeszélést a költségvetésről. Találkozott Berti Ahern ír kormányfővel, aki azt a francia követelést támogatta, hogy 2014-ig nem kell változtatni a mezőgazdasági támogatások jelenlegi rendszerén. A brit miniszterelnök telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxembourgi, valamint Guy Verhofstadt belga kollégájával. A tervek szerint további megbeszélések várhatók a görög, a spanyol és az osztrák kormányfővel.

Frank-Walter Steinmeier: kompromisszumkéségre van szükség

A német külügyminiszter szerint az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetésével kapcsolatban kompromisszumkészségre van szükség. Frank-Walter Steinmeier, az új német szövetségi kormány külügyminisztere a Somogyi Ferenc magyar külügyminiszterrel folytatott pénteki budapesti megbeszélése után azt mondta: ugyan nincs esélye annak, hogy ilyen formában elfogadják a brit elnökség javaslatát, de munkaalapnak tekintik azt, amelynek struktúráján, szerkezetén még dolgozni kell.

Közölte: azt remélik, hogy olyan eredmény születik, amely a jövő csütörtöki csúcstalálkozó utolsó óráiban elfogadható lesz. Szerinte meg kell érteni a nettó befizetők szempontjait is, vagyis azt, hogy nem tehetik kockára a nemzeti szinten elért eredményeiket. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy uniós kiadásaik legfelső határát egy százalékon szeretnék tartani.
(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.