Jogvédők tüntetnek Budapesten az új lengyel kormány ellen

Gyertyás tüntetésen tiltakoznak péntek este a budapesti lengyel követség előtt az új lengyel kormánynak a nők és a szexuális kisebbségek jogait sértő intézkedései ellen a Habeas Corpus Munkacsoport és az Amnesty International és más jogvédő csoportok, valamint a kezdeményezéshez csatlakozó civilek.

"Az új lengyel kormány sárba tiporja a nők és szexuális kisebbségek emberi jogait" - írja  a Habeas Corpus Munkacsoport. - "A toleranciát és diszkriminációmentességet hirdető Egyenlőség Menet betiltása, majd brutális szétverése, a Nők és Férfiak Esélyegyenlőségéért Felelős Kormányhivatal megszüntetése, kormánypárti politikusok nyíltan homofób nyilvános kijelentései, valamint a közismerten szigorú abortusztörvényben további megszorítások kezdeményezése egytől egyig olyan megnyilvánulások, melyek okkal keltenek aggodalmat a nők és szexuális kisebbségek emberi jogainak védelmével foglalkozó magyarországi társadalmi szervezetekben.
Megengedhetetlennek tartjuk, hogy Lengyelországban a gyülekezési jogot, a szexuális és reprodukciós önrendelkezési jogot és más alapvető szabadságjogokat korlátozó állami intézkedések történjenek" - írják.

Követelik, hogy a Magyar Köztársaság kormánya is nyilvánosan ítélje el a sérelmezett cselekményeket és szólítsa fel Lengyelországot nemzetközi jogi kötelezettségeinek betartására.

Fodor Márk, az Amnesty International igazgatója közölte, hogy  atekintélyes nemzetközi jogvédő szervezet is csatlakozik a budapesti Lengyel Köztársaság Nagykövetsége előtti megmozduláshoz.
(forrás: Habeas Corpus, Amnesty International)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.