Jogellenesen oszlatták fel a Lelkiismeret’88 egyik tüntetését

Jogellenesen oszlatta fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Lelkiismeret’88 csoport két évvel ezelőtt, a Gesztenyéskertben tartott tüntetését - mondta ki jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság pénteken.

A tüntetők az akkori miniszterelnök villája elé akartak vonulni az egy évvel korábbi Medgyessy-Nastase "koccintás" évfordulóján. 2002. december 1-jén, Románia nemzeti ünnepe alkalmából fogadáson vett részt Adrian Nastase román kormányfő és Medgyessy Péter magyar miniszterelnök a budapesti Kempinski Hotelben.

"A bíróság megállapítja, hogy a 2003. november 28-án bejelentett, 2003. december 1. napján Budapesten, a XII. kerület BAH csomópont-Gesztenyéskert-Jagelló út- Stromfeld Aurél út 46/b alá tervezett rendezvényt alperes jogellenesen oszlatta fel. (...) A bíróság kötelezi alperest, hogy 15 napon belül százhuszonötezer forint perköltséget a felperesnek fizesse meg" - mondta Koltai György bíró az ítélethirdetés során.

A Lelkiismeret’88 csoport tüntetését a rendőrök már a kezdetén, a Gesztenyéskerttől induló vonulási szakaszában feloszlattak, és 51 embert előállítottak. Kocsis Imrét, a csoport vezetőjét figyelmeztetésben részesítették, a többiek ellen utóbb szabálysértés hiányában megszüntették az eljárásokat.

A bíróság megállapította, hogy a BRFK több hibát is elkövetett. Amellett, hogy nem hoztak alakszerű tiltó határozatokat, késve is reagáltak a november 28-i bejelentésekre. A rendőrség azon hivatkozását is alaptalannak találta a bíróság, hogy a bejelentett 12 fős létszám helyett 70-80-an jelentek meg a helyszínen. Ez a bíróság szerint nem lehet feloszlatási ok.

A bíróság megállapította: nem veszélyeztette a rendezvény békés jellegét az, hogy a tüntetés résztvevői "markáns és határozott" véleményt fogalmaztak meg a rendőrökkel és az akkori kormánnyal kapcsolatban. A bíró indoklása szerint az intézkedő rendőrökkel kapcsolatos vélemény nyilvánítása nem szerencsés, de erőszakra utaló jeleket a BRFK nem tudott bizonyítani.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.