Az ENSZ-ombudsman biztos a koszovói titkos amerikai börtön létében

Titkos börtönt működtet az amerikai hadsereg Koszovóban az ENSZ tartományi ombudsmanjának a Berliner Zeitungban megjelent nyilatkozata szerint.

A tekintélyes lengyel jogász, Marek Nowickihat éve a világszervezet koszovói ombudsmanja. Nowicki szerint "semmi kétség nem fér ahhoz, hogy az ottani Camb Bondsteel támaszponton hosszú ideje egy titkos börtön létezik, amely nem tartozik semmifajta tartományi polgári vagy jogi ellenőrzés alá."

Nowicki elmondta, hogy, hogy 2000 vége és 2001 eleje között kétszer látogathatta meg a szóban forgó támaszpontot. Látogatásait a következő szavakkal összegezte: "a börtönben minden ugyanúgy nézett ki, mint azokon a képeken, amelyeket az ember Guantanámóról ismer." A Kuba területén lévő Guantanámo az Egyesült Államok leghírhedtebb börtöntámaszpontja.

Alig két héttel Novicki nyilatkozata előtt a francia Le Monde közölte azt az értesülést, amely szerint az Egyesült Államok "egy Guantanámóhoz hasonló börtöntábort" tart fenn a Szerbiához tartozó tartományban. A Le Monde az Európa Tanács emberi jogi megbízottjának, Alvaro Gilnek a szavaira hivatkozott. Alvaro Gil beszámolt arról, hogy 2002 szeptemberében kereste fel a koszovói bázist, ahol mintegy 15-20 foglyot látott ugyanolyan narancsszínű ruházatban, amilyet az embertelen körülmények között tartott guantanámói foglyok viselnek. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.