Lennonra emlékezett a világ

Nagyszabású rendezvényeken elevenítették fel a 25 éve meggyilkolt John Lennon alakját. Magyarországon is sokan emlékeztek a hajdani Beatles-tag, békeharcos világsztárra. Itthon egy könyv a sejtetésen túlmutatva beszél arról, hogy nem egy belső hangnak engedve ölte meg Chapman a már életében legendás személyiséget.

Tragikus körülmények között és fájdalmasan korán bekövetkezett halála után huszonöt évvel jottányit sem csökkent a szigetország John Lennon iránti rajongása. A kerek évforduló csak ünnepélyesebb keretet adott a nem szűnő emlékezésnek - jelentette londoni tudósítónk.

Az egykori Beatles szülővárosában, Liverpoolban pontosan délben kezdődött meg a tisztelgés a zene egyik legszimbolikusabb személyisége előtt. Az Albert dokkból több ezer léggömb szállt a magasba, később Lennon-fotókat vetítettek ki a George's dokképület óriási falfelületére. A megemlékezés fókusza az egykori Cavern Club volt, ahol a Beatles első sikereit aratta Liverpoolban. A híres Abbey Road stúdióban rendezett koncerten ismert énekesek, köztük a Sugababes Lennon-számok új feldolgozásait adták elő. A BBC könnyűzenei 2-es adásában egész este Lennonnal kapcsolatos műsorokat sugároztak.

Az évforduló kapcsán derült ki, hogy halála előtt tizenegy nappal John felvillantotta a Beatles-kibékülés lehetőségét egy koncert és egy dokumentumfilm erejéig. A múlt felidézése nem nélkülöz ellentmondásokat sem. Egy héttel ezelőtt került először adásba a BBC 4-es programján egy 1970 decemberében készült interjú Lennonnal, ebben a dekadens ókori Rómához hasonlította a Beatles hedonista életformáját. Haraggal szólt Paul McCartneyról, aki az együttes menedzsere, Brian Epstein halála után önkényesen átvette a parancsnokságot. Sok nézőt, köztük Lennon unokatestvérét, Stanley Parkest haragította magára a Channel 4, amely dokumentumfilmet sugárzott Marc Chapmanről "Én gyilkoltam meg John Lennont" címmel, amely megítélésük szerint a valóságnál rokonszenvesebbnek állította be a merénylőt.

Amerikában a New York-i Central Parkban magyar idő szerint péntek hajnalban gyűlnek össze a John Lennonra emlékezők - jelentette washingtoni tudósítónk. A parknak a Dakota épülethez közeleső részét egy Beatles-dal nyomán Strawberry Fieldsnek (Eperföldek) keresztelték el, és itt van az Imagine (Képzeld el) című, egy másik híres Lennon-kompozíció emlékére készült mozaik is. A "hivatalos" emlékünnepség előtt azonban már tegnap délelőtt is rengeteg virágot vittek és mécsest gyújtottak a Central Parkban.

Lennon és Yoko Ono a Dakota épületben laktak, 1980 december 8-án este 10 óra 50-kor ennek kapujában dördült el a négy végzetes lövés. A tettes, Mark David Chapman azóta is börtönben van, feltételes szabadlábra helyezési kérelmét utoljára tavaly év végén utasították el.

Ono sajtótitkára szerint az özvegytől az évforduló kapcsán 500 interjút kértek, de az emlékezés túl nagy fájdalommal járna. A zenész első házasságából származó idősebb fia nem bocsátotta meg teljesen, hogy apja hosszú évekig nem törődött vele. - Apám, akit szerettem cserbenhagyott... Fájdalmas arra visszagondolni, hogy idő előtti halála megfosztott minket a közelebbi megismerkedés lehetőségétől - írta a Johnra külsőleg nagyon hasonlító, zenészként mérsékelt sikereket elért Julian Lennon.

Magyarországon nem szerveztek nagyszabású John Lennon-megemlékezést. Klubokban azonban az ország számos pontján voltak emlékestek. Sebők János A Dakota-ház fantomja című, Népszabadság könyvek sorozatban nemrég megjelent művében részletesen ecseteli John Lennon utolsó napjának, halálának körülményeit és lehetséges motivációit - mélyebb öszszefüggéseket feltételez. Azaz nem biztos, hogy egy "őrült rajongó egy belső hang sugallatára" csak úgy lelőtte volna Lennont. Sebők mindemellett bemutatja a hírnév mögött rejlő ember különös magánéletét. Néhány hete dobták piacra a karizmatikus zenész "best of" válogatását Working Class Hero - The Definitive Lennon címmel: a duplalemezes kiadványra harmincnyolc dalt pakoltak fel. (Munkatársunktól)

Liverpooli épület tegnap este, negyedszázaddal Lennon halála után
Liverpooli épület tegnap este, negyedszázaddal Lennon halála után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.