Vádak, viszonvádak és tüntetés a Ferencvárosban

Ma délelőtt "a társadalom kitaszítottjaiért" tüntet a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) a IX. kerületi polgármesteri hivatal előtt.

A szervezet a Dzsumbujban élő emberek kilátástalan sorsára kívánja felhívni a figyelmet. Szerintük ugyanis az Illatos úti gettóban "szisztematikus etnikai tisztogatás" folyik, a polgármester pedig "nyíltan hirdeti, hogy minden cigányt kilakoltat a kerületből". Horváth Aladár, a RPA elnöke szerint egy őrző-védő cég, a Bohus Kft., egy a kerülettel kötött szerződés értelmében havonta és évente meghatározott létszámú romát zsuppol ki otthonából.

Az alapítvány vádjaira Gegesy Ferenc polgármester közleményben reagált, amelyben felháborítónak és hazugnak tartja az állításokat. A kerület csak az önkényes lakásfoglalásokat szeretné megelőzni, és ahogy a polgármester fogalmazott: "Önkormányzatunk szívesebben fordítaná az Illatos úti lakótelep üres lakásainak őrzésére szánt, a jövő évre betervezett 40 millió forintot szociális rehabilitációra és a lakóknak közvetlenül érintő célokra, mint törvénytelen önkényes lakásfoglalások megelőzésére." Az önkormányzat idén májusban döntött a Külső-ferencvárosi Szociális Rehabilitációs Program elindításáról. Az Illatos úti épületeket lebontja és komoly forrásokat áldoz arra, hogy a családokkal együttműködve a számukra megfelelő szociális, egészségügyi, oktatási és foglalkoztatási programokat biztosítsa.

Gegesy szerint Horváth Aladár mostani fellépése nem más, mint személyes politikai kampány, ami ízléstelen és veszélyes, amihez most éppen egy jogaiban korlátozott kiskorú anyát és gyermekét használja fel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.